Textielbedrijf Libeltex staat in de etalage

(tijd) - De Britse textielgroep British Vita zet zijn West-Vlaamse dochter Libeltex in de etalage. Libeltex behoort tot de Europese top-10 van de textielbedrijven gespecialiseerd in de niet-geweven materialen. Het maakt synthetische vezels en vliezen die zowel in luiers, inlegkruisjes, buitensportkledij als filters voor dampkappen, dakbedekking en isolatiemateriaal worden verwerkt. Dat schrijft De Tijd.

Libeltex is het voormalige bedrijf van de familie Libeert. Het familiebedrijf werd in 1979 opgekocht door de Britse schuimrubberproducent British Vita. Ook na de verkoop bleef de toenmalige gedelegeerd bestuurder en kleinzoon van de stichter, Filiep Libeert, aan het hoofd staan van Libeltex. Later kreeg Libeert de wereldwijde afdeling van niet-geweven materialen van British Vita onder zich.

Begin 2004 verliet Libeert British Vita. Het breukpunt was een verandering in het strategische beleid van British Vita waarbij de focus opnieuw op de historische kernactiviteit schuimrubber kwam te liggen. Hierdoor maakte Libeltex niet langer deel uit van de kernactiviteiten van de groep. Libeert is sinds april dit jaar gedelegeerd bestuurder van de textiel- en tapijtgroep Domo.

In maart van dit jaar is British Vita overgenomen door het Amerikaanse buy-outfonds Texas Pacific Group (TPG). TPG betaalde 688 miljoen pond of 19 keer de winst die British Vita in 2004 maakte. Om een deel van die dure overname terug te verdienen, start TPG nu met de verkoop van enkele niet-kernactiviteiten. Hierdoor staat Libeltex in de etalage. Bij Libeltex wou gedelegeerd bestuurder Luc Maes het bericht niet bevestigen noch ontkennen. Het informatiememorandum voor de operatie wordt eerstdaags naar potentiële kopers gestuurd. Filiep Libeert liet in een reactie weten in 'persoonlijke naam' in het dossier geïnteresseerd te zijn.

De Libeltex-groep was vorig jaar goed voor een omzet van 90 miljoen euro en is winstgevend. Het hoofdkantoor is gevestigd in Meulebeke. Ook zijn er twee productievestigingen in Frankrijk en een in Zweden. De Belgische tak was in 2004 goed voor een omzet van bijna 60 miljoen euro en een nettowinst van 5,64 miljoen euro en had 235 mensen in dienst. MS/GA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud