Thijs: toekomst De Post hangt af van regering

Hoe De Post er na de volledige liberalisering van de sector zal uitzien, ligt vooral in handen van de politiek en het wettelijk kader dat zal worden gecreëerd. Dat zei gedelegeerd-bestuurder van De Post Johnny Thijs woensdag in de kamercommissie Infrastructuur.

(belga) De kamercommissie organiseerde woensdag een hoorzitting over de derde Europese ontwerprichtlijn over de postsector, die pleit voor een volledige liberalisering van de markt vanaf 2009. Of die er ook komt, is nog niet zeker. Zowel de Europese Raad als het Europees parlement moeten er zich nog over uitspreken. Er bestaat vooral nog discussie over de vrijmaking van de gewone briefwisseling. Mogelijk kanten België en nog een aantal andere landen zich tegen de volledige liberalisering.

In de commissie kwam onder meer Johnny Thijs zijn visie geven op de toekomst voor de sector en De Post zelf. Volgens het hoofd van De Post zullen er vanaf de openstelling van de sector concurrenten actief zijn op de markt. Maar, die zullen zich enkel focussen op de grote klanten, zowat 2.500 bedrijven die nu goed zijn voor 55 procent van het cliënteel van De Post. In de particuliere briefwisseling en zelfs de post van KMO's zijn ze niet geïnteressserd, meent Thijs.

Thijs denkt dan ook dat dit alles de prijs wel zal doen dalen voor de grote bedrijven, maar dat de liberalisering voor alle andere klanten een verhoging van de prijzen zal inhouden. De gedelegeerd-bestuurder verwees daarbij steevast naar Zweden, waar de liberalisering al een feit is. Daar betalen de grote klanten een derde minder, maar steeg de prijs voor de particuliere briefwisseling met maar liefst 90 procent. Om te vermijden dat dit scenario zich ook hier voordoet, verwijst Thijs naar de politieke verantwoordelijken.

"Ik ga alles doen om ervoor te zorgen dat De Post in deze context overleeft, maar dat zal van het wettelijk kader afhangen dat het parlement gaat invullen", klonk het. Om zich te kunnen wapenen tegen de concurrentie, pleit de postbaas voor het afschaffen van de tarifaire perequatie voor de grote bedrijven. Dat moet ervoor zorgen dat De Post voor de grote klanten aantrekkelijke prijzen kan aanbieden, die niet noodzakelijk dezelfde zijn voor de andere klanten.

Wat het personeel betreft liet Thijs weten dat het aantal statutairen geleidelijk zal verminderen tot 55 procent tegen 2014. Het statuut blijft volgens de gedelegeerd bestuurder een probleem voor De Post wegens weinig flexibel.

Thijs wees er tot slot nog op dat de postbodes met de komst van de nieuwe sorteercentra geen sorteerwerk - nu nog 2 uur per dag - meer zullen moeten uitvoeren. Dat houdt in dat ze voortaan 7 in plaats van 5 uur per dag op de baan zullen zijn. "Dat is makkelijker gezegd dan gedaan", besloot Thijs, eraan toevoegend dat de helft van het personeel 45 jaar en ouder is.

Eric Van Heesvelde, voorzitter van de raad van het BIPT (regulator van de postsector), schetste eenzelfde beeld van de sector in de toekomst. Ook hij stelde dat de kans bestaat dat de liberalisering de prijzen voor de particulieren en KMO's de hoogte zal injagen. Net zoals Johnny Thijs wees hij op de verantwoordelijkheid van de politiek om ervoor te zorgen dat de universele dienstverlening wordt verzekerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud