Thomas Cook uit de rode cijfers

(belga) - Thomas Cook, de tweede grootste reisorganisatie van Europa na TUI, heeft na drie jaar van verlies opnieuw winst gemaakt. In het boekjaar 2004/2005 realiseerde het concern een winst van 105 miljoen euro. Vorig jaar was nog sprake van een verliescijfer van 176 miljoen euro. De omzet van Thomas Cook steeg vorig boekjaar met 2,4 procent tot 7,7 miljard euro en het aantal klanten steeg met 1,1 procent tot 13,2 miljoen.

Tegelijkertijd kondigde de groep maandag ook aan dat ze geleidelijk wil afstappen van 'het ideaal van een geïntegreerd toerismeconcern'.

Momenteel bestaat Thomas Cook uit reisorganisatoren zoals Neckermann, hotels, de verkoopafdelingen en luchtvaartmaatschappij Condor. In de toekomst wil het concern nog enkel bestaan uit reisorganisatoren en de verkoop. Maar het concern laat tegelijk wel weten dat er op dit moment niets zal veranderd worden aan de strategie van Condor.

Voor de komende drie jaar stelt Thomas Cook een jaarlijkse omzetgroei van vier procent in het vooruitzicht, terwijl het resultaat voor belasting jaarlijks met vijf tot tien pct moet stijgen.

De afgelopen maanden werd er herhaaldelijk gespeculeerd over het feit dat Lufthansa en KarstadtQuelle, allebei eigenaar van Thomas Cook, met hun dochteronderneming wat van plan waren. KarstadtQuelle toonde al interesse voor een volledige overname van Thomas Cook, maar luichtvaartgroep Lufthansa wil de 50 procent aandelen die het bezit niet afgeven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud