Tiense Suiker wil fabriek in Genappe sluiten

De groep Tiense Suiker, de grootste suikerproducent van België, wil haar suikerfabriek in Genappe in Waals-Brabant sluiten. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. De vakbonden werden ingelicht op een bijzondere ondernemingsraad.

In Genappe werkt een vijfenzeventigtal mensen. De woordvoerder van Tiense Suiker, Johan De Rycker, beklemtoonde aan dat het bedrijf geen ontslagen wil doorvoeren. 'Bedoeling is om de mensen via brugpensioen en interne herklassering te laten vertrekken'.

In de andere suikerfabrieken van de groep -in Brugelette, Tienen en Wanze- zal de productie worden gereorganiseerd. 'Dat is nodig met de verplaatsing van een aantal Genappe-werknemers. Hoe de reorganisatie precies moet gebeuren zal afhangen van de onderhandelingen met de vakbonden", verklaarde De Rycker.

In een mededeling verklaart Tiense Suiker dat de beslissing een gevolg is van 'de situatie en perspectieven van de Europese suikerindustrie'. De woordvoerder verwijst naar een aantal internationale akkoorden binnen de Wereldhandelsorganisatie en de Europese Unie, waardoor de export van Europese suiker verminderde, en geleidelijk suiker uit derdewereldlanden wordt ingevoerd.

België hinkt bovendien achterop. 'Elders in de Unie verminderde het aantal suikerfabrieken de jongste tien jaar met een derde, maar dat was niet het geval in ons land', legt de woordvoerder uit. 'Hierdoor heeft ons land acht suikerfabrieken tegen vijf in Nederland, waar bovendien meer suiker wordt geproduceerd'. Dit heeft ook gevolgen voor de rentdabiliteit. 'In al onze buurlanden worden voor ongeveer 90 dagen bieten verwerkt, tegen minder dan 80 dagen in België'.

Daarnaast werd Tiense Suiker, in handen van het Duitse Südzucker, recent geconfronteerd met een fusie van zijn belangrijkste concurrenten Coscucra-Groupe Warcoing, Groupe Sucrier en Couplet. Die bekleden samen de tweede plaats in België.

De reorganisatie bij nv Tiense Suikerraffinaderijen zou tegen het einde van de bietenoogst, rond eind september, moeten afgerond zijn. In de suikerpoot van de groep werken 615 mensen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud