Tiscali moet toegang tot illegale muzieksites blokkeren

(tijd) - De Belgische auteursvereniging Sabam haalt een eerste slag thuis in haar rechtszaak tegen Tiscali, de op twee na grootste aanbieder van internetdiensten in België. De rechtbank van eerste aanleg geeft Sabam gelijk dat Tiscali zijn klanten de toegang moet ontzeggen tot websites waarmee ze illegaal liedjes kunnen uitwisselen. Dat schrijft De Tijd.

In de strijd tegen de muziekpiraterij op het internet werden zowel de websites waarmee je illegaal liedjes in huis kan halen, als de gebruikers van die sites al voor de rechter gedaagd. Maar Sabam gooit het over een andere boeg. De auteursvereniging viseert de internetaanbieder. Die moet zijn klanten de toegang tot zulke sites ontzeggen en hun software om liedjes te ruilen onbruikbaar maken.

Met dat doel voor ogen begon Sabam eind juni een rechtszaak tegen zo'n internetaanbieder, Tiscali. De vereniging probeert zo een precedent te scheppen dat ze daarna tegen alle internetaanbieders kan gebruiken. Eind oktober is het proces begonnen.

Het vonnis dat de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dinsdag uitsprak, is gunstig voor Sabam. Op basis van de Europese richtlijn 'Informatiemaatschappij' aanvaardt de rechter het principe dat Tiscali als internetaanbieder de toegang moet blokkeren tot websites die de auteursrechten schenden. De rechtbank is er ook van overtuigd dat sommige Tiscali-klanten de auteursrechten schenden en dat ze bijgevolg een blokkering moet bevelen. Dat bevestigt Thierry Dachelet, de woordvoerder van Sabam, die verder geen commentaar wilde geven.

Wander Bruijel, de woordvoerder van Tiscali, was gisteravond nog niet op de hoogte van het vonnis van de rechter. Maar volgens Bruijel is de strijd nog niet gestreden. 'In het vonnis staat ook dat een onafhankelijk expert eerst nog moet onderzoeken of de blokkering die Sabam eist, technisch haalbaar is', zegt de Tiscali-woordvoerder.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud