TNT heeft 'geen mening' over gouden aandeel

TNT heeft op dit moment 'geen mening' over een eventuele herinvoering van het gouden aandeel. Dat zegt bestuursvoorzitter Peter Bakker maandag tijdens de persconferentie naar aanleiding van de tweedekwartaalcijfers. Onder meer PvdA-kamerlid Ferd Crone en eurocommissaris Peter Mandelson pleitten hier onlangs voor.

(betten) De Nederlandse Staat verkocht haar volledige belang in TNT in november 2006. De verkoop van het belang van 10,9%-belang, of gouden aandeel, leverde de overheid ongeveer EUR 1,5 miljard op.

Met het bijzondere aandeel had de Staat bij TNT het recht onder meer emissies, belangrijke investeringen, stockdividend en fusies vooraf goed te keuren. Analisten stelden al eerder dat met een verkoop van het gouden aandeel een eventuele overname van TNT gemakkelijker wordt.

Voor herinvoering wordt gepleit om bedrijven weerbaarder te maken tegen overnames van onder meer grote Chinese staatsbedrijven en investeerders.

'Ik heb de geluiden de laatste tijd ook gehoord en gevolgd. Ik kan de sentimenten voorstellen, alleen de juridische werkelijkheid erachter ken ik niet. Dus op dit moment heb ik er geen mening over', aldus Bakker.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud