TNT schrapt 6.500 tot 7.000 banen

De besparingmaatregelen bij het Nederlandse post- en expressbedrijf TNT Post leiden in de periode 2007-2010 tot een banenverlies van 6.500-7.000 medewerkers. Dat heeft TNT Post dinsdag bekendgemaakt. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Op dit moment werken er ongeveer 58.000 mensen bij TNT Post in Nederland.

(betten) De maatregelen bij de Post-divisie zijn volgens TNT nodig om in een dalende postmarkt met toenemende concurrentie ook op langere termijn succesvol te blijven. Het postbedrijf heeft onder meer last van concurrenten als Selekt Mail en Sandd, die met goedkoper personeel werken. En door de aankomende liberalisering van de Nederlandse postmarkt zal deze concurrentie toenemen.

In december vorig jaar liet TNT weten EUR 300 miljoen per jaar te willen besparen bij Post vanaf 2015. In 2008 moeten de eerste besparingen al zichtbaar worden. Vandaag stelt het concern dat deze kostenbesparingen niet alleen met operationele efficiencymaatregelen zullen worden gerealiseerd.

TNT wil de maatregelen combineren met het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden en aanvullende maatregelen om medewerkers te stimuleren het bedrijf te verlaten.

'In dit scenario wordt voor de komende 2,5 jaar op zijn best de nullijn gehanteerd', meldt de onderneming. 'Ook andere arbeidsvoorwaarden zullen meer marktconform moeten worden gemaakt.' Op deze manier denkt TNT het banenverlies te kunnen beperken tot 6.500 tot 7.000 medewerkers, wat grotendeels middels natuurlijk verloop en mobiliteit op te lossen is.

Met enkel efficiency maatregelen zouden volgens TNT 11.000 banen op de tocht staat, maar het bedrijf stelt dit sociaal niet wenselijk te vinden. Eind 2007 verwacht de onderneming te kunnen starten met de implementatie, waarna de eerste besparingen in 2008 kunnen worden gerealiseerd.

Een woordvoerder van TNT stelt dat het personeel vandaag geinformeerd wordt, en dat er momenteel overleg wordt gevoerd met de vakbonden. Meer details kunnen nog niet worden gegeven. 'De maatregelen worden in de rest van 2007 verder uitgewerkt', zo verklaart de woordvoerder.

TNT-bestuursvoorzitter Peter Bakker sprak eerder dit jaar in een interview met Betten Beursmedia de verwachting uit dat TNT in de jaren na de liberalisatie van de Nederlandse postmarkt uiteindelijk een marktaandeel van 60-70% zal overhouden.

In het interview liet Bakker blijken trots te zijn op het feit dat er sinds 1983 geen stakingen bij Post zijn geweest. 'Dat is bij andere postbedrijven in Europa wel anders, en ik durf te beweren dat wij meer dan hen hebben gereorganiseerd.'

Bij vakbond Abvakabo FNV is vooralsnog niemand beschikbaar voor een reactie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud