Topman GlaxoSmithKline geeft laag rendement medicijnen toe

(belga) - Allen Roses, de vice-voorzitter van de afdeling genetica bij farma-reus GlaxoSmithKline (GSK), heeft openlijk toegegeven dat hun medicamenten niet werken bij een groot deel van hun patiënten. Met zijn uitspraken trapt Roses een open deur in binnen de farmasector, maar het is wel de eerste keer dat een topman uit de farmaceutische sector op die manier uit de biecht klapt. Dat staat te lezen in de Britse krant The Independent.

Roses, een genetica-specialist, deed zijn uitspraken op een medische conferentie in Londen. De medicijnen tegen Alzheimer werken volgens Roses in minder dan een op de drie gevallen, de medicijnen voor kanker in amper een op de vier gevallen en de middelen tegen migraine, osteoporose en artritis in de helft van de gevallen. In het algemeen werken de meeste medicijnen in minder dan de helft van de gevallen omdat de patiënten vaak genen hebben die de werking van de middelen belemmeren, aldus Roses.

'Het merendeel van de medicijnen - meer dan 90 procent - werkt amper in 30 tot 50 procent van de gevallen', aldus Roses. 'Ik zou niet zeggen dat de medicijnen niet werken. Ik wil enkel stellen dat de meeste middelen werken in 30 tot 50 procent van de mensen. De medicijnen werken, maar niet bij iedereen', aldus nog Roses.

De uitspraken van Roses bevestigen het publieke geheim binnen de farmasector dat er vaak onnodig geneesmiddelen worden voorgeschreven aan mensen die daar weinig of geen baat bij hebben. Roses zelf is voorstander van een nieuwe aanpak binnen de sector waarbij op basis van de genetische informatie en de genetische tests wordt nagegaan wie wel of niet niet kan geholpen worden met bepaalde geneesmiddelen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud