Topmannen EADS en Airbus nemen ontslag

Noël Forgeard stapt op als gedelegeerd bestuurder van de Europese luchtvaart- en defensiegroep EADS. Ook Gustav Humbert vertrekt als gedelegeerd bestuurder van EADS-dochter Airbus.

(foto belga) - Noël Forgeard, uitvoerend voorzitter van EADS, neemt ontslag.

(tijd) - Noël Forgeard wordt met onmiddellijke ingang vervangen door de huidige voorzitter van de Franse spoorwegen, Louis Gallois. Gustav Humbert wordt bij Airbus opgevolgd door Christian Streiff, de voormalige vice-gedelegeerd bestuurder van Saint-Gobain. Forgeard stapt ook op als lid van de raad van bestuur van EADS en is niet langer voorzitter van het aandeelhouderscomite van Airbus. Humbert vertrekt ook uit het directiecomite van EADS. Dat meldt EADS zondag in een persbericht.

Superjumbo

De positie van Forgeard en Humbert stond al een tijdje onder druk. Beide bestuurders werden verantwoordelijk geacht voor de vertraging die werd opgelopen bij de productie van de Airbus A380-superjumbo. Midden juni maakte Forgeard bekend dat de productie van de A380 zes tot zeven maanden vertraging zal oplopen. Daardoor kan de bedrijfswinst van Airbus tussen 2007 en 2010 jaarlijks EUR 500 miljoen lager uitvallen. Het nieuws deed het aandeel EADS toen kelderen met 26 procent. Bovendien wordt Forgeard beticht van handel met voorkennis. Hij zou in maart dit jaar opties hebben uitgeoefend hebben voor een som van EUR 2,5 miljoen, terwijl hij toen al op de hoogte zou geweest zijn van de problemen bij Airbus. Forgeard zelf heeft steeds beweerd onschuldig geweest te zijn.

Opvolgers

Forgeards opvolger wordt de huidige voorzitter van de Franse Spoorwegen Louis Gallois. De 62-jarige Gallois stond tussen 1992 en 1996 aan het hoofd van Aerospatiale, het Franse luchtvaartbedrijf dat in 2000 samensmolt met DaimlerChrysler Aerospace en het Spaanse CASA om zo EADS te vormen. De nieuwe topman van Airbus, de 51-jarige Christian Streiff, heeft een jarenlange ervaring in een aantal Franse, Duitse en Amerikaanse industriebedrijven en was ook vice-gedelegeerd bestuurder van de Franse producent van bouwmaterialen Saint-Gobain.

Management

EADS laat in het persbericht ook weten dat Airbus meer zal worden geïntegreerd in de organisatie van EADS eens het bedrijf de overname heeft afgerond van het belang van 20 procent dat de Britse defensiegroep BAE Systems aanhield in Airbus.

Als gevolg van de problemen bij Airbus kwam ook de complexe managementsstructuur bij EADS steeds meer ter discussie. Totnogtoe werd het bedrijf geleid door gedelegeerd bestuurders: de Fransman Noel Forgeard en de Duitser Thomas Enders. Volgens de Franse krant Le Figaro zouden de hoofdaandeelhouders van EADS - de Franse staat (15 procent), Lagardere (7,5 procent) en Daimler Chrysler (22,5 procent) - dit weekend een akkoord hebben bereikt over de aanpassing van de bestuursorganisatie. Volgens bronnen dicht bij het dossier is de kans groot dat het vaak bekritiseerde tweevoudige bestuur toch zou blijven. In de nieuwe organisatie zou Enders aanblijven als gedelegeerd bestuurder, met aan zijn zijde Louis Gallois, schrijft Le Figaro.

De Franse minister van Economie en Financien, Thierry Breton, zou later op de dag meer details bekendmaken over de wissel aan de top bij EADS.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud