Total ontbindt kruisparticipaties met Gaz de France

(tijd-nieuwslijn) - De Franse olie- en aardgasproducent Total heeft met Gaz de France een akkoord bereikt om hun historische kruisparticipaties in Frankrijk te ontbinden. Total zal ook beschikken over een capaciteit van 2,25 miljard kubieke meter in de toekomstige LNG-terminal van Fos Cavaou nabij Marseille. Dat deelde Total mee in een persbericht.

Het ontbinden van de kruisparticipaties betreft de maatschappijen voor transport en levering van aardgas in Frankrijk, namelijk Gaz du Sud-Ouest (GSO) en de Compagnie Francaise du Methane (CFM). Total en Gaz de France hadden al een protocolakkoord ondertekend op 19 november 2003 en hebben nu een definitief akkoord gesloten.

Total is voortaan de enige aandeelhouder van GSO en Gaz de France wordt de enige aandeelhouder van CFM. Daarnaast verwerft Total ook een deel van de verkoopsactiviteiten van CFM. Tot nu toe bezat Gaz de France 30% van GSO en Total had een belang van 45% in CFM.

Na deze akkoorden kan Total zijn activiteit gastransport scheiden van de activiteit gasverkoop, zoals dat door de tweede Europese directieve over aardgas vereist wordt. Total zal voortaan beschikken over twee aparte filialen, Total Infrastructure Gaz France (TIGF) voor transport en stockage van aardgas, en Total Energie Gaz (TEGAZ) voor de verkoop van aardgas.

Daarnaast krijgt Total, in het kader van een samenwerkingsakkoord, een hervergassingscapaciteit van 2,25 miljard kubieke meter in de toekomstige LNG-terminal van Fos Cavaou nabij Marseille. Total krijgt ook de mogelijkheid om een belang van ongeveer een derde te nemen in de maatschappij die de LNG-terminal zal exploiteren. De LNG-terminal van Fos Cavaou is momenteel in aanbouw en moet in dienst worden genomen in 2007. Hij zal een initiele capaciteit krijgen van 8,25 miljard kubieke meter, die in de toekomst nog kan worden uitgebreid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud