Total ziet winst met 16% stijgen

De Franse petroleumgroep Total boekte over het tweede kwartaal een nettowinst van 3,36 miljard euro, een stijging met 16% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2005. Dat maakte Total vanmorgen bekend.

(tijd) De nettowinst ligt iets onder de 3,42 miljard euro die analisten gemiddeld verwachtten. De winst per aandeel steeg van 1,23 naar 1,45 euro.

'De petroleumindustrie profiteerde ook in het tweede kwartaal van de gunstige marktomstandigheden', stelt gedelegeerd bestuurder Thierry Desmarest in een toelichting. 'De raffinagemarges zijn hersteld, in reactie op de sterke vraag naar brandstoffen in de VS. In de petrochemie, daarentegen, bleef de marktomgeving moeilijk, door de hausse van de grondstoffenprijzen.'

De kwartaalomzet steeg 29% naar 40,91 miljard euro. De bedrijfswinst ging er 19% op vooruit, van 2,84 miljard naar 3,37 miljard euro. De winstbijdrage van de stroomopwaartse afdeling, exploratie en raffinage, klom 27% naar 2,39 miljard euro. De stroomafwaartse afdeling boekte een 7% hogere bedrijfswinst van 787 miljoen euro. De petrochemieafdeling zag evenwel de bedrijfswinst 12% dalen naar 191 miljoen euro.

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud