Tractebel gaat aardgas verdelen in Lima en Callao

(tijd) - De Frans-Belgische energiegroep Tractebel staat op het punt een concessie te verwerven voor de verdeling van aardgas in de Peruviaanse hoofdstad Lima en de nabijgelegen havenstad Callao. Het contract had al ondertekend moeten zijn, maar een parlementair onderzoek naar vermeend smeergeld voor de gewezen president Alberto Fujimori zorgde voor vertraging.

Tractebel onderhandelt al geruime tijd met het consortium Transporte de Gas del Peru (TGP), dat het Camisea-aardgasveld in Peru ontwikkelt, over de verdeling van aardgas aan ondernemingen in de regio rond de Peruviaanse hoofdstad Lima. De energiegroep zou 92 miljoen dollar investeren in het distributienetwerk voor aardgas. Het aardgas is afkomstig van het Camisea-veld, dat achter de Andes op 1.100 kilometer ten zuidwesten van Lima ligt. Het veld is het grootste aardgasveld in Zuid-Amerika met een geschatte reserve van 250 tot 360 miljard m3 aardgas en meer dan 600 miljoen vaten aan condensaten. Camisea zou vanaf begin 2004 in productie komen en een jaarproductie van 858 miljoen m3 bereiken.

Het was de bedoeling dat het contract tussen Tractebel en TGP einde maart zou worden ondertekend. Maar de ondertekening is verdaagd door berichten in de lokale pers, waarin Tractebel wordt beschuldigd 10 miljoen dollar smeergeld te hebben betaald aan de voormalige president Alberto Fujimori. Er is op basis van die berichten een parlementair onderzoek opgestart. Tractebel-woordvoerder Jacques van Hee ontkent dat er 10 miljoen dollar is gestort aan Fujimori.

Volgens de berichten zou Tractebel Fujimori smeergeld hebben betaald om een aantal vergunningen voor zijn elektriciteitscentrales in het zuiden van Peru te krijgen. Daarbij zou een offshorebedrijf, Aluminium Atlantic, zijn betrokken. Dat bedrijf werd ook gebruikt voor de betaling van commissielonen aan drie consultants in Kazachstan. In Belgiƫ loopt een witwasonderzoek naar de drie consultants. Dit onderzoek leidde naar de investeringen van Tractebel in Kazachstan en Oman. Het gerecht en ook de Bijzondere Belastinginspectie gaan na of het nutsbedrijf zich bij deze investeringen aan de regels heeft gehouden. Tractebel diende in beide dossiers klacht in tegen een ex-werknemer. Het Brusselse gerecht tekende tijdens het speurwerk ook een verklaring over het vermeende Peruviaanse smeergeld op. Bewijzen die deze verklaring staven, zijn er niet. Het Brusselse gerecht ziet geen reden om een onderzoek te starten.

EDL/SV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud