Trafiek haven Zeebrugge op zelfde niveau als in 2007

©Belpress.com

De haven van Zeebrugge zal in 2008, ondanks de economische en financiële crisis, evenveel goederen behandeld hebben als in 2007. De totale trafiek zou op circa 42 miljoen ton uitkomen. Dat blijkt uit een prognose voor de totale trafiek in 2008 van het Zeebrugse havenbestuur. De daling bij de rijdende vracht (roro) kon opgevangen worden met een groei bij de containertrafiek en Zeebrugge kon zich handhaven als belangrijkste distributiehaven ter wereld voor nieuwe wagens.

(belga) - De crisis is in Zeebrugge vooral voelbaar binnen het roro-segment ('roll-on roll-off' of rijdende vracht). De roro-trafiek ging er dit jaar 9,1 procent op achteruit tot 11,8 miljoen ton. Het aantal vrachtwagens die de kusthaven passeerden, liep terug van 1,02 miljoen in 2007 tot 925.000 dit jaar. Vooral de roro-trafiek naar Groot-Brittannië kreeg vanaf juni klappen. De regelmatige vrachtverbindingen van Zeebrugge naar Rosyth en Dartfort werden in de loop van het jaar stopgezet.

De containeroverslag blijft momenteel het hoofd bieden aan de crisis. Op jaarbasis verwacht het havenbestuur een toename van 8,7 procent tot 2,2 miljoen TEU (twintigvoetcontainerequivalent). De groei situeert zich volgens havenvoorzitter Joachim Coens vooral in het deepsea-segment.

'We genieten het voordeel dat de haven nautisch de grootste containerschepen ter wereld vlot kan ontvangen. Deze schepen lopen wekelijks de haven binnen. De drie estuaire schepen die dit jaar voor het eerst in actie kwamen, zijn goed voor circa 80.000 TEU.

'Voor het eerst sinds 1997 daalde het aantal verscheepte nieuwe wagens in Zeebrugge. Het werden er 2,06 miljoen of 6,8 procent minder dan in 2007. Sinds oktober daalde het aantal behandelde nieuwe wagens peilsnel. Toch blijft Zeebrugge de grootste distributiehaven voor nieuwe wagens, luidt het in een persbericht. In 2007 was er in Zeebrugge nog een stijging van 14,8 procent bij de nieuwe wagens.
De vloeibare bulk, waaronder LNG, was goed voor 6,21 miljoen ton of een stijging van 6 procent. Er meerden dit jaar 42 LNG-tankers aan in plaats van 33 in 2007. Dit jaar werd de vierde opslagtank van Fluxys in gebruik genomen.

De vaste bulk in Zeebrugge daalde met 2,9 procent tot 1,96 miljoen ton. Het stukgoed, waaronder fruit, daalde met 860.000 ton. Mede door de stopzetting van de regelmatig passagiersverbinding op Schotland (Superfast Ferries), daalde het aantal passagiers van 650.000 naar 560.000.

Havenvoorzitter Joachim Coens verwacht dat 2009 moeizaam zal starten. 'Toch blijven heel wat havenbedrijven investeren waardoor ze hun vertrouwen in Zeebrugge bekrachtigen', luidt het.

Bij die investeringen bevinden zich onder meer de realisatie van de nieuwe containerterminal van PSA aan het Albert II-dok, de uitbreiding van de roro-terminal in het Brittanniadok met 7 hectare en de derde uitbreiding van het distributiecentrum van bandenproducent Bridgestone.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud