Turkije schort gesprekken met GdF op door Franse genocidewet

Turkije heeft de onderhandelingen met Gaz de France (GdF) over de bouw van een aardgaspijplijn opgeschort. Aanleiding is een Franse wet die de ontkenning van de Armeense genocide strafbaar maakt. Dit meldt het persagentschap Reuters.

(tijd) De afgesprongen onderhandelingen betreffen de ontwikkeling van het Nabucco-project, dat de bouw van een pijplijn voor aardgas voorziet van Turkije naar Oostenrijk. Onderweg doorkruist de pijplijn Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Het project is 4,6 miljard euro waard. De nieuwe pijplijn zal aardgas uit de Kaspische Zee en Iran naar Europa vervoeren. Dit moet de Europese afhankelijkheid van Russisch gas verminderen.

Volgens een officiële Turkse bron worden de gesprekken met GdF opgeschort tot na de Franse presidentsverkiezingen. 'Turkije zal zijn standpunt bepalen na de verkiezingen in functie van het gevoerde beleid,' aldus de anonieme bron. De andere vier landen die betrokken zijn hebben het project al goedgekeurd.

Behalve het Franse GdF en het Turkse Botas zijn ook het Bulgaarse Bulgargas, het Roemeense Transgaz, het Hongaarse MOL en het Oostenrijkse OMV Gas betrokken bij het Nabucco-project. Onderhandelingen met de Franse energiegroep Total, over een mogelijke participatie in het project, sprongen af eerder dit jaar.

Het Franse parlement nam in 2006 een wet aan, die de ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelde. Dit zorgde voor grote woede bij Turkije. Zo zegde het Turkse leger de bilaterale contacten op met zijn Franse NAVO-bondgenoot.

Tijdens de val van het Ottomaanse Rijk gedurende de Eerste Wereldoorlog, vonden naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs de dood. Turkije vindt de aantallen overdreven en ontkent dat er sprake is van een genocide. Volgens Turkije liggen interetnische conflicten, hongersnood en ziekte aan de basis van de hoge sterftecijfers.

Het aandeel Gaz de France noteert in Parijs rond 14.00 uur 0,7 procent lager op 35,44 euro.

Laurent Willaert

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud