Ubizen ontgoochelt met kwartaalcijfers

(tijd-nieuwslijn) - De Leuvense netwerkbeveiliger Ubizen boekte in het derde kwartaal van het boekjaar 02/03 nettoverlies, exclusief een last van EUR 6,935 miljoen, van EUR 3,088 miljoen. De groep haalde een omzet van EUR 10,986 miljoen. Voor het vierde kwartaal rekent Ubizen op een omzet tussen EUR 12 en 13 miljoen en op een break-even op ebitda-vlak. Op Euronext Brussel verloor het aandeel Ubizen 3 procent tot 1,45 euro.

Op ebita-vlak zal de groep vanaf het eerste kwartaal van volgend boekjaar opnieuw winst noch verlies draaien.

Dat maakte de groep bekend in een persbericht. De omzet ligt nipt boven de EUR 10,9 miljoen die analisten, op basis van de omzetwaarschuwing begin juli, verwacht hadden. De ebitda ging voor EUR 1,583 miljoen in het rood. Dat is slechter dan verwacht: hier rekenden de drie door Tijd-Nieuwslijn gecontacteerde analisten op een negatief cijfer van 1,42 miljoen.

Netto leed Ubizen een verlies van EUR 3,088 miljoen. Dat komt overeen met EUR 0,086 per aandeel (35,805 mln aandelen). Hier gingen analisten gemiddeld uit van een cijfer van EUR 0,073 per aandeel. Dit cijfer houdt geen rekening met uitzonderlijke lasten van EUR 6,935 miljoen.

De brutomarge kwam uit op 45,7%. Christophe Jonlet van Puilaetco dacht dat de brutomarge zou terugvallen tot 46,7% ten opzichte van 49,6% in het tweede kwartaal. Erik Declippel van KBC Securities verwachtte een brutomarge van 46,8%.

De uitzonderlijke last van EUR 6,935 miljoen, is inclusief een last van EUR 1,203 miljoen herstructureringskosten. Deze maatregelen, waaronder het ontslag van 20 werknemers of 5,5% van het totale personeel, moeten per kwartaal EUR 0,9 miljoen besparen. Deze maatregelen hebben volgens Ubizen een effect van EUR 1 miljoen op de kaspositie in het vierde kwartaal. Op het eind van het derde kwartaal had Ubizen nog EUR 3,012 miljoen in kas.

Ubizen verwacht voor het vierde kwartaal van het boekjaar een omzet tussen EUR 12 en 13 miljoen. De groep blijft erbij dat ze op ebitdavlak break-even zal draaien. Voor de kernactiviteit MSS verlaagt Ubizen evenwel fors de omzetverwachting. De groep heeft het nu over een jaaromzet van EUR 24 miljoen voor MSS. Eerder voorspelde de groep een jaaromzet van EUR 28 miljoen voor deze activiteit, maar bij de omzetwaarschuwing begin juli weigerde gedelegeerd bestuurder Stijn Bijnens deze doelstelling te herhalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud