UCB boekt voor eerste jaarhelft 7% hogere nettowinst

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische chemie- en farmagroep UCB boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van EUR 182 miljoen, dat is 7% meer dan de EUR 170 miljoen in de eerste helft van 2001.

Als men een uitzonderlijke last van EUR 3 miljoen buiten beschouwing laat, komt de nettowinst uit op EUR 185 miljoen. Dat is iets lager dan de gemiddelde analistenverwachting van EUR 187 miljoen. De courante winst voor belastingen klom met 14% tot EUR 266 miljoen, tegenover EUR 233 miljoen in de eerste helft van 2001. Deze winst is hoger dan verwacht: analisten rekenden slechts op EUR 262 miljoen.

De omzet groeide slechts marginaal van EUR 1,321 miljard tot EUR 1,325 miljard. De omzet komt daarmee lager uit dan verwacht: analisten rekenden gemiddeld op een omzet van EUR 1,40 miljard.

De farmaciesector stond in voor het overgrote deel van omzet en winst. De omzet van de farmadivisie nam toe tot EUR 780 miljoen, tegen EUR 769 miljoen een jaar geleden. De courante winst voor belastingen in de afdeling ging omhoog van EUR 207 miljoen tot EUR 242 miljoen.

In de chemiedivisie was er een licht lagere omzet, maar een fors hogere winst. De omzet van de chemiesector liep terug tot EUR 343 miljoen, tegen EUR 347 miljoen in de eerste helft van 2001. De courante winst voor belastingen ging omhoog van EUR 19 miljoen tot EUR 30 miljoen.

De filmsector blijft kampen met problemen. De omzet daalde lichtjes tot EUR 202 miljoen, tegen EUR 205 miljoen in de eerste helft van 2001. Er werd een courant verlies geleden van EUR 10 miljoen, tegen een courante winst van EUR 3 miljoen een jaar geleden. In deze sector werden maatregelen genomen om de rendabiliteit te herstellen. Daardoor zal het tweede halfjaar winstgevend zijn. Over het hele jaar 2002 zal er nog een licht verlies zijn. De herstructurering geeft aanleiding tot een uitzonderlijke last van EUR 3 miljoen in het eerste halfjaar.

UCB is duidelijk voorzichtiger geworden over de winstgroei voor het hele jaar 2002. Tijdens de persconferentie over de halfjaarcijfers liet voorzitter Georges Jacobs van het uitvoerend comité verstaan dat het moeilijk zal worden om de doelstelling van een dubbelcijferige groei van de courante resultaten te halen.

"Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het objectief blijft wel binnen bereik", zei Jacobs. Bij de algemene vergadering van begin juni had Jacobs het nog over een groei van de courante winst voor belastingen met 10 à 20%. "Ik ben nu voorzichtiger als gevolg van de lagere dollar", stipte Jacobs aan. "Wanneer de dollar blijft staan op pariteit ten opzichte van de euro, dan zal er een negatief effect zijn op de resultaten van het tweede halfjaar", aldus de UCB-voorzitter. Over het eerste halfjaar was het negatief effect van de lagere dollar verwaarloosbaar als gevolg van de hedging-contracten, die UCB heeft afgesloten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud