Advertentie

UCB gaat in beroep tegen uitspraak rechtbank Nanterre

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische farma- en chemiegroep UCB gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van Nanterre in verband met het geneesmiddel Distilbène, beter bekend als DES.

Op 24 mei sprak de Rechtbank van Nanterre (Tribunal de Grande Instance de Nanterre) het oordeel uit dat UCB Pharma France (het Franse filiaal van UCB Pharma) moet worden beschouwd als "verantwoordelijk, zonder schuld" met betrekking tot de verkoop van het geneesmiddel Distilbène. Deze uitspraak werd gedaan in het kader van twee klachten die ingediend werden tegen UCB Pharma France door twee vrouwen die getroffen waren door een zeer zeldzame vorm van kanker ("clear-cell" adenocarcinoom of C.C.A.C.).

UCB aanvaardt deze uitspraak niet en gaat in beroep. UCB meent immers dat het causaal verband tussen DES en het zich voordoen van deze zeldzame vorm van kanker niet wetenschappelijk bewezen is.

UCB is zich wel ten volle bewust van de emotionele sfeer die rond dit dossier leeft en heeft respect hiervoor. UCB benadrukt dat het de voorlopige vergoeding die door de Rechtbank toegekend werd aan de jonge vrouwen, die schadeloosstelling gevraagd hadden, uitgekeerd heeft.

Distilbène is de merknaam waaronder UCB Pharma diethylstilbestrol (DES) gecommercialiseerd heeft. DES is een synthetisch hormoon dat in 1938 werd ontdekt door Engelse onderzoekers. DES werd wereldwijd geproduceerd en gecommercialiseerd door zowat 200 farmaceutische bedrijven, waaronder UCB Pharma in Frankrijk en in België. Drie farmaceutische bedrijven in Frankrijk en zes farmaceutische bedrijven in België hebben dit geneesmiddel en aanverwante producten gecommercialiseerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud