UCB-product Cimzia beloftevol tegen psoriasis

Cimzia, een van UCB's topproducten voor de toekomst, lijkt nu ook beloftevol als behandeling van psoriasis. Dat blijkt uit een eerste studie waarin de werkzaamheid en veiligheid van Cimzia getest werd als mogelijk medicijn voor de chronische huidziekte. Dat meldt UCB in een persbericht.

(foto belga) Het Onderzoek en Ontwikkelingscentrum van UCB in Drogenbos

(tijd) - Het ontwikkelingsprogramma heeft er net de fase II-studie opzitten. De resultaten van de fase II-studie vertonen een 'hoge statistische significantie'. Onder andere het percentage patienten waarbij de ernst van de aandoening na behandeling met drie kwart afnam, bleek significant. Cimzia wordt bovendien goed verdragen en de bijwerkingen zouden niet abnormaal hevig zijn.

'Deze beginresultaten voor psoriasis wijzen erop dat Cimzia het potentieel bezit om een sterk doeltreffende en goed te verdragen aanvulling kan worden op de biologische behandelingen die momenteel beschikbaar zijn voor deze moeilijk te bestrijden ziekte", aldus hoofdonderzoeker prof. Jean-Paul Ortonne, Hôpital L'Archet, Nice (Frankrijk).

De fase II-studie omvatte 176 patiënten met matige tot ernstige chronische psoriasis die in aanmerking kwamen voor systeemtherapie en/of foto- of fotochemotherapie. De patiënten werden gerandomiseerd in één of twee verschillende subcutane doseringsschema's of kwamen in de placebogroep terecht. Momenteel is een aanvullende 24 weken durende studie aan de gang.

Psoriasis is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door schilfering en ontsteking van de huid. Ze treft wereldwijd ongeveer 125 miljoen mensen (één op de vijftig mensen). In haar typische vorm uit psoriasis zich in dikke, rode (ontstoken) huidplekken die bedekt zijn met zilverachtige schubben. De oorzaak van psoriasis is onbekend, maar vermoedelijk gaat het om een immuunstoornis. De ziekte is ongeneeslijk, en opflakkeringen wisselen af met remissies (tijdelijke herstelperioden).

UCB wil Cimzia reeds vanaf volgend jaar op de markt brengen, zowel in de VS als in Europa, als behandeling van de Ziekte van Crohn. Bij beide gezondheidsinstanties werd de aanvraag tot goedkeuring al ingediend. Daarnaast loopt nog een studie waarin de doeltreffendheid van Cimzia bij de behandeling van reumatoide artritis geevalueerd wordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud