Uitbreiding DHL wordt moeilijk

(tijd) - Een uitbreiding van het koerierbedrijf DHL op de luchthaven van Zaventem wordt moeilijk. Dat zei vice-premier Patrick Dewael (VLD) donderdag aan De Tijd in de marge van het kamerdebat over de federale beleidsverklaring. Maandag geeft DHL een officieel antwoord op het verzoek van de regering het aantal lawaaierige nachtvluchten tot vier te beperken.

Eind september werd de DHL-kwestie, na twee weken vruchteloze onderhandelingen tussen de federale regering, de Vlaamse regering en de Brusselse regering, voorlopig ontmijnd. In een brief aan DHL vroeg de federale regering op termijn slechts vier nachtvluchten met de meest lawaaierige MD-11-toestellen uit te voeren. Volgens het strategische plan van DHL zijn 16 vluchten nodig. Tot vandaag antwoordde het bedrijf nog niet 'officieel' op de brief.

Toch zei vice-premier Dewael donderdag dat een oplossing 'moeilijk' wordt. 'Het bedrijf zit financieel niet in zulke goede papieren dat het tegemoet kan komen aan de vragen van de regering', zei hij in de marge van het kamerdebat over de federale beleidsverklaring.

Indien het koerierbedrijf zich niet kan uitbreiden op Zaventem kiest DHL voor een inkrimpingsscenario en behoudt het enkel nog een Benelux-knooppunt, met een verlies van 5.100 jobs tot gevolg.

Volgens CD&V-kamerfractieleider Pieter De Crem heeft DHL al geantwoord aan de regering dat 16 nachtvluchten met de MD-11 nodig zijn. Tijdens het kamerdebat over de beleidsverklaring zei hij dat de premier in het bezit is van het antwoord van DHL. In een reactie zei premier Guy Verhofstadt (VLD) dat hij nog geen officieel antwoord ontving op de brief van de regering. Regeringsonderhandelaar Steve Dubois en de kabinetschef van Verhofstadt kregen wel een intern document met 'commentaar en vragen'.

Collectief ontslag

Ook de vakbonden zeiden donderdag dat er al een document is verstuurd naar de regering. Volgens Viviane Van Kerckhoven (BBTK) is maandag in de ondernemingsraad uitdrukkelijk gezegd dat DHL de vrijdag voordien de regering een antwoord had bezorgd.

Volgens Van Kerckhoven wil DHL dat er volgende week een ja of neen komt op de uitbreidingsplannen. De kous is dan af. DHL zou met andere woorden een ultiem voorstel hebben gedaan. 'We zitten duidelijk in de eindfase', zegt Van Kerckhoven.

Volgens enkele kranten is in de ondernemingsraad voor het eerst gesproken over een collectief ontslag. 'Die woorden zijn zeker niet gebruikt', zegt Van Kerckhoven. 'Er is wel gezegd dat DHL volgende week een intentieverklaring zal afleggen conform de wet-Renault. Sommigen legden onmiddellijk de link met collectief ontslag, maar op de ondernemingsraad is gezegd dat bij een negatief advies een sociaal plan voor de komende vier jaar wordt uitgewerkt.'

Van collectief ontslag kan volgens Van Kerckhoven geen sprake zijn, aangezien DHL geen enkele luchthaven zal vinden die dezelfde omzet als Zaventem aankan. De directie sprak over vier jaar omdat het zolang duurt om elders een bruggenhoofd te bouwen.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud