Advertentie

Umicore moet wijk in Hoboken saneren

(tijd-nieuwslijn) - Non-ferrogroep Umicore moet de wijk Moretusburg in Hoboken saneren. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua (Agalev) beslist. Ten laatste in 2004 moet de sanering van de wijk van start gaan.

Non-ferrogroep Umicore wilde eerst alleen zijn eigen bedrijfsterreinen saneren. Maar de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM oordeelde dat Umicore ook de aangrenzende woonwijk moet aanpakken. De bewoners van bijna 1.000 woningen in de wijk ontvangen vandaag/maandag van OVAM een bodemattest. Dat vormt voor de bewoners meteen het bewijs dat niet zij, maar het non-ferrobedrijf Umicore de kosten voor de sanering van de wijk Moretusburg moet dragen.

De wijk Moretusburg lijdt al jaren onder een lood- en (in mindere mate) cadmiumvervuiling, die een gevolg zijn van de activiteiten van Umicore. OVAM eiste dat de onderneming ook een beschrijvend bodemonderzoek zou verrichten voor Moretusburg (en niet alleen van de eigen bedrijfsterreinen).

Umicore ging tegen deze eis echter in beroep bij Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua. De minister bevestigde evenwel de stelling van OVAM. Umicore heeft nu wel een bodemonderzoek laten verrichten én heeft zich intussen bereid verklaard een bodemsaneringsproject voor de wijk op te stellen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud