Umicore 'niet op de hoogte van klacht over kasgeldfraude'

Umicore zegt niet op de hoogte te zijn van een klacht die door de belastingadministratie ingediend zou zijn bij het Brusselse gerecht, in het kader van een mogelijk gerechtelijk onderzoek naar kasgeldfraude door de Deense zakenman Leif B. Dat laat Umicore in een persbericht weten.

(tijd) Volgens De Tijd van woensdag blijkt Leif B. na het koffiebedrijf Douwe Egberts nu ook bij Umicore en bij de Belgische Suez-dochter Sita kasgeldfraude te hebben gepleegd. Voor beide dossiers heeft de belastingadministratie een klacht ingediend bij het Brusselse gerecht, aldus de krant.

Net als bij Douwe Egberts zouden de kasgelddossiers rond de edelemetalengroep Umicore en de afvalverwerker Sita over tientallen miljoenen euro's handelen. De belastingadministratie heeft een klacht ingediend, maar enkel voor de zaken Douwe Egberts en Sita is al een onderzoeksrechter ingeschakeld. Mogelijk gebeurt dat later ook voor Umicore. 'Nu hebben we te weinig capaciteit', klinkt het bij het Brusselse gerecht.

De kasgeldconstructie bij Umicore dateert van 1995, toen de non-ferrogroep nog Acec-Union Miniere heette. Toen is de kasgeldvennootschap Acec-Union Miniere Developpement (AUMD) verkocht aan de Deen Leif B. Die heeft het kasgeld uit de firma gezogen en nooit de verschuldigde belastingen betaald. Ook Umicore haalde een belastingvoordeel uit de verkoop, aldus De Tijd nog.

'Indien het Belgische gerecht beslist een onderzoek te openen, zal Umicore haar volle medewerking verlenen', reageert het bedrijf vanavond.

Leif B. zette een jaar later dezelfde constructie op bij Sita, inmiddels een dochter van de Franse nutsgroep Suez en de grootste afvalbeheerder in Europa. Een dochter van Watco (in 2002 opgeslorpt door Sita), de nv Containerdienst Van Den Bosch met een omzet van 23 miljoen euro, is eind 1996 verkocht aan Leif B., die ook daar het kasgeld uit het bedrijf haalde en de belastingen niet betaalde.

De Deense zakenman is spoorloos en dus kunnen de fiscus en het gerecht enkel terecht bij de bedrijven die hun dochters verkochten. Of zij van de fraude wisten, moet het onderzoek uitwijzen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud