Unilever presteert beter dan verwacht in derde kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - Unilever, de producent van onder meer Knorr en Dove, heeft in het derde kwartaal van 2005 een nettowinst beschikbaar voor gewone aandeelhouders behaald van 1,417 miljard euro tegen 1,129 miljard een jaar eerder. Dat is meer dan de analisten verwachtten. Unilever keert over 2005 een interimdividend uit van 0,66 euro per aandeel, tegen 0,63 euro een jaar eerder.

Margarinepakken van het merk Blue Band bewegen op een transportband in de Unilever-fabriek in Rotterdam. (foto: bloomberg)

Analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia News voorzagen een nettowinst beschikbaar voor gewone aandeelhouders van 1,221 miljard, waarbij de schattingen uiteenliepen van 1,026 miljard tot 1,365 miljard. De gewone nettowinst steeg van 1,174 miljard naar 1,474 miljard.

De omzet uit voortgezette activiteiten van Unilever kwam in de afgelopen driemaandsperiode uit op 10,224 miljard tegen 9,784 miljard een jaar eerder. Op basis van actuele wisselkoersen steeg de omzet met 4% terwijl op basis van constante valuta sprake was van een omzetstijging van 2%.

Volgens Unilever lag de onderliggende omzetgroei op 3,5%, volledig door volumegroei. In de vergelijkbare periode vorig jaar was sprake van een daling van 1,3% van de onderliggende omzet. Het slechte weer in Europa zorgde er toen voor dat de verkopen van producten als ice tea en ijs achterbleven. In het tweede kwartaal bedroeg de onderliggende omzetgroei 3,3%.

De operationele marge kwam in het derde kwartaal van 2005 uit op 15,6%. Volgens het bedrijf waren reclame- en promotiekosten opnieuw hoger in het kwartaal.

De totale winst per aandeel van Unilever steeg van 1,17 naar 1,46 euro. Dat is inclusief een nettowinst van 448 miljoen op de verkoop van UCI. De nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten kwam uit op 1,025 miljard ten opzichte van 1,150 miljard vorig jaar.

Unilever keert over 2005 een interimdividend uit van 0,66 euro per aandeel Unilever NV, tegen 0,63 euro een jaar eerder. Het interimdividend per gewoon aandeel Unilever PLC is vastgesteld op 6,77 pence.

De aandelen Unilever NV noteren ex-interimdividend op 4 november en de aandelen Unilever PLC op 16 november. Het interimdividend wordt betaalbaar gesteld op 2 december.

In overeenstemming met het dividendbeleid van Unilever bedraagt het interimdividend 35% van het totale dividend per aandeel over het afgelopen jaar. Over geheel 2004 keerde Unilever een dividend uit van 1,89 euro per aandeel Unilever NV.

Het is de derde keer dat het concern de resultaten presenteert onder leiding van Patrick Cescau, de eerste Group Chief Executive die het concern in zijn eentje leidt. Hij moet de autonome groei van het concern zien te vergroten. Analisten hebben veel kritiek geuit op Cescau's voorgangers FitzGerald en Burgmans onder wiens leiding het concern niet in staat bleek concurrenten als Nestle en Procter & Gamble in autonome groei bij te houden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud