Unizo en Fedis vragen overheid in te grijpen tegen overvallenplaag

(belga) - Het is de taak van de overheid om het toenemende aantal overvallen aan te pakken. Dat zeggen de zelfstandigenorganisatie Unizo en Fedis, de Belgische federatie van distributieondernemingen, in een reactie op de overval op een eetcafé in Kontich, de dertigste overval in het Antwerpse sinds 1 januari. Ook in andere regio's zoals Luik en Charleroi werden het voorbije weekeinde verschillende overvallen met geweld gepleegd.

'Er is nood aan meer zichtbare politie en ook de winkelinformatienetwerken moeten beter functioneren', zegt woordvoerder Ronny Lannoo van Unizo. De winkelinformatienetwerken groeperen winkeliers die elkaar verwittigen over verdachte personen. De netwerken hebben direct contact met de politie.

De zelfstandigenorganisatie vindt het maar niets dat grote warenhuisketens privébewakingsdiensten inzetten om potentiële overvallers af te schrikken. 'De grote meerderheid van de winkeliers kan zich dat niet veroorloven', zegt Lannoo. Warenhuisketen Colruyt besliste na een overval op een van haar filialen donderdagavond om in en rond tien Colruyt-winkels in het Antwerpse bewakingsagenten in te zetten.

'Het elektronisch betaalverkeer moet worden aangemoedigd. Cash-back is een goede manier om de winkelkassa's af te romen', zegt Peter Haegeman, het hoofd van het economisch departement bij Fedis. Bij cash-back betaalt een klant met zijn betaalkaart meer dan het verschuldigde bedrag. Het verschil krijgt de klant in cash geld terug.

Het parket maakte bekend drie personen te hebben opgepakt. De drie zouden verantwoordelijk zijn voor de overval op een nachtwinkel in Kapellen afgelopen dinsdag. Zij geven naar verluidt de feiten toe. Het parket onderzoekt nu of de drie nog bij andere overvallen waren betrokken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud