UNIZO wil dat overheid laattijdige betalingen voorkomt

Ondernemerorganisatie UNIZO en de Bouwunie vinden dat de overheid komaf moet maken met laattijdige betalingen door al van bij de aanbesteding provisies aan te leggen. De overheid moet ook openstaande schulden en schuldvorderingen ten aanzien van eenzelfde onderneming onderling compenseren.

(belga) Vrijdag raakte bekend dat de Vlaamse en federale overheid vorig jaar samen meer dan 6 miljoen euro aan verwijlintresten hebben betaald. UNIZO en de Bouwunie merken op dat de Belgische overheid gemiddeld na 75 dagen betaalt, terwijl de meeste andere Europese landen sneller betalen. Enkel Spanje en Italiƫ doen slechter.

Laattijdige betalingen betekenen voor ondernemingen een dure prefinanciering met mogelijke liquiditeitsproblemen tot gevolg, zeggen de organisaties. Om dat te voorkomen, moet de overheid bij de aanbesteding voor werken of levering van goederen of diensten meteen een provisie aanleggen.

UNIZO en Bouwunie wijzen er ook op dat KMO's soms door laattijdige betalingen van de overheid hun verschuldigde RSZ-bijdragen niet tijdig kunnen betalen. De overheid verklaart hen dan inhoudingsplichtig. De organisaties vinden dat dat niet zou mogen voor een onderneming met hogere overheidsvorderingen dan overheidsschulden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud