Vakbonden schorten onderhandelingen met De Post op

(belga) - De vakbonden bij De Post schorten alle vergaderingen op regionaal en nationaal niveau met de directie op. Ze willen daarmee de druk op de directie opvoeren. Nieuwe voorstellen van de directie, die vrijdag binnenkwamen, bevatten niets nieuws. Dat zegt Jan Eyndels van de liberale overheidsvakbond VSOA.

Directie en vakbonden bij De Post raken het niet eens over de uitvoering van de afspraken voor de lopende CAO. Vooral de beloofde arbeidsduurvermindering van 38 naar 36 uur, waarvan de directie wil dat de vakbonden er afstand van nemen, zit de bonden hoog.

Vrijdag was een vergadering van het paritair comité gepland. Maar de vakbonden besloten om niet deel te nemen. Er werd een verklaring voorgelezen door het vakbondsfront. Daarin zeggen de bonden dat de directie haar handtekening niet nakomt. Intussen werd in het Muntcentrum in Brussel, waar de vergadering plaats vond, actie gevoerd door het vakbondsfront. Er waren zo'n 200 actievoerders en er werden citroenen uitgedeeld.

De vakbonden gaan ook niet meer deelnemen aan informele of formele vergaderingen, zowel regionaal als nationaal. 'Het gaat van zonale overlegcomités tot paritaire vergaderingen', aldus de VSOA-er. De actie zal volgens de bonden de voortzetting van de uitrol van de projecten Georoute en Poststation vertragen. 'Het gaat om een vorm van actie die de klanten niet raakt. Staking is het ultieme wapen', aldus Eyndels. Harde acties zijn voorlopig niet gepland.

Vrijdag kwam de directie ook met een nieuw voorstel naar de bonden. Een eerste vluchtige blik leerde Eyndels dat er geen enkel nieuw element in staat. 'Oude wijn in nieuwe zakken. Hiermee zijn we nog niet uit de problemen', aldus de vakbondsman. Het nieuwe voorstel van de directie omvat onder meer het omzetten van contracten van bepaalde in onbepaalde duur, vervroegde uitreiking van de dagbladen en opleiding. 'Zaken die geen verband houden met de uitvoering van de CAO', aldus nog Eyndels. Maandag wordt het voorstel besproken met de eigen mensen, later met de andere bonden.

Eyndels benadrukt nog dat de bonden zich niet vastpinnen op de arbeidsduurvermindering en open staan voor alternatieven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud