Vakbondsactie bij Vasco Dilsen tegen verhuis productie naar Polen

(belga) - Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ABVV en ACLVB) bij radiatorenfabrikant Vasco in het Limburgse Dilsen-Stokkem voert donderdag actie tegen het voornemen van de directie om de productie van buizen naar Polen over te hevelen.

De bonden menen dat dit slechts het begin is van een volledig verhuisoperatie en vrezen dat dit voor banenverlies zal zorgen, zo laat vakbondsafgevaardigde Benny Vandenreyken (ACV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront aan Belga weten. Bij Vasco in Dilsen werken een kleine 400 personeelsleden.

De directie van Vasco kondigde enkele dagen geleden tijdens een ondernemingsraad aan dat het de basisproductie naar Polen wil overhevelen omdat daar geen plaats meer voor is in Dilsen. Op die manier wil de directie zich in de toekomst nog meer toeleggen op de afwerking van de eindproducten en de dienstverlening voor de klanten verbeteren.

Van enig banenverlies is geen sprake, aldus de directie. Het bedrijf heeft de laatste maanden daarentegen extra tijdelijke werkkrachten en interim-arbeiders aangeworven, heeft een goed gevuld orderboekje en stevent af op een omzetstijging, lichtte de directie toe.

De actie van de vakbonden was louter informatief bedoeld. Er wordt donderdag gewoon gewerkt bij de radiatorenfabrikant. De bonden wilden met hun actie naar eigen zeggen enkel een signaal naar de buitenwereld geven en uitdrukking geven aan de ongerustheid van het personeel, zo zegt Vandenreyken.

Vasco maakt sinds eind vorig jaar deel uit van de nieuwe verwarmingsgroep The Heating Company. Die overkoepelt vijf productievestigingen van de Amerikaanse groep Masco in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen. De hoofdzetel van The Heating Company bevindt zich in Dilsen-Stokkem.

Door de integratie verwacht de groep dat de omzet dit jaar met ongeveer 10 procent zal stijgen tot 140 miljoen euro. The Heating Company telt in totaal 900 werknemers en produceert op jaarbasis 350.000 decoratieve radiatoren en 1.350.000 paneelradiatoren. De directie van Vasco in Dilsen-Stokkem verwacht dit jaar een omzetstijging tot 60 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud