Vastgoedbeurs MIPIM 2009 start in mineur

©� MISSIONNING / MIPIM 2008

MIPIM, de grootste beurs in Europa voor professioneel vastgoed, opent vandaag in Cannes. De organisatoren verwachten dit jaar voor de 20ste editie niet meer dan 20.000 bezoekers. Dat is beduidend minder dan het historisch record van 29.000 vorig jaar. Twee jaar geleden baadde de beurs nog in de euforie, een jaar geleden overheerste de onzekerheid. Vandaag is het pessimisme alomtegenwoordig. Niemand verwacht snel beterschap.

Van onze verslaggever in Cannes

(tijd) - De daling komt geenszins als een verrassing. In november noteerde MAPIC, de zusterbeurs gespecialiseerd in retail en retailvastgoed, reeds een daling van het aantal deelnemers met 20 procent. Dat segment deed het vorig jaar nog meer dan behoorlijk. Zeker in vergelijking met dat van de kantoren en het logistiek vastgoed.

Voor het eerst

Het is wel voor het eerst sinds de start van MIPIM in 1990 dat het aantal deelnemers echt daalt. Dit jaar is er meteen sprake van een klap van minstens 30 procent.

De delegaties van Centraal-Europa en Rusland, de groeilanden voor vastgoed van de voorbije jaren, zijn als gevolg van het instorten van veel van die markten, bijzonder zwaar afgeslankt.

Verslechtering

Sinds november is het klimaat op de internationale vastgoedmarkten nog verder verslechterd. Sterke groepen als ING, een van de grootste spelers voor vastgoedontwikkeling in Europa, stonden toen nog stevig overeind. Inmiddels zijn de koersen van deze vaste waarden gedecimeerd.

Grote spelers als BNP Paribas Real Estate komen er voor uit dat ze geen echt herstel van de professionele vastgoedmarkt voor 2011 verwachten.

De volumes op de Europese vastgoedmarkt zijn met zo'n 60 procent gedaald. Tot de zomer verwacht niemand echt enig beterschap. Transacties van meer dan 100 miljoen euro zijn zeer uitzonderlijk geworden omdat het vrijwel onmogelijk is om een financier te vinden.

Zowat alle bedrijven in de sector moeten mensen ontslaan. Het uitsturen van grote delegaties naar evenementen als MIPIM kan men intern en extern ook niet verantwoorden. De internationale delegatie van vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle zou beperkt zijn van 200 naar 90 personen.

Minder feesten, meer kennis

Zaken doen, feesten en marktkennis verwerven zijn traditioneel de drie belangrijkste ingrediënten van MIPIM. De voorbije jaren geraakte kennisverwerving wat in de vergeethoek. Vandaag staat het bovenaan.

Iedereen zit met veel vragen. Wanneer zal de markt aantrekken? Hoeveel zijn de prijzen nu echt gedaald? Door het zeer beperkt volume weet niemand wat de marktprijs nog is. Welke bedrijven zullen worden gedwongen om vastgoed te verkopen? Tegen welke bodemprijs zal dat gebeuren?

Discreter

De beurs zal ook veel discreter verlopen. Veel groepen moeten de financiering van hun sterk in waarde gedaalde vastgoedactiva heronderhandelen. Dat zal niet gebeuren met evenveel publiciteit als bij de verwerving van die activa in de gouden jaren.

Een ding is op MIPIM niet veranderd. De zon is uitdrukkelijk van de partij.

Patrick Luysterman

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud