Vedior presteert onder verwachtingen

Vedior, het op drie na grootste uitzendbedrijf ter wereld, heeft in het tweede kwartaal van 2006 lagere resultaten behaald dan analisten hadden voorzien. Onder meer het Verenigd Koninkrijk presteerde minder dan verwacht.

(tijd) De winst per aandeel kwam uit op EUR 0,25, EUR 0,02 onder consensus. De autonome omzetgroei kwam met 8% onder de verwachtingen uit.

De operationele marge kwam met 3,8% ook lager uit dan verwacht. Analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia gingen uit van een marge van 3,9%, hetgeen het hoogste niveau zou zijn geweest in ruim vijf jaar. Een jaar geleden lag de marge nog op 3,5%.

De marge kwam onder de verwachtingen uit doordat de operationele kosten sneller stegen dan de omzet. Tegenover een autonome omzetgroei van 8% stond een autonome toename van de operationele kosten met 9%. Inclusief overnames steeg de omzet 12% en namen de operationele kosten 16% toe.

Volgens bestuursvoorzitter Zach Miles van Vedior heeft dit te maken met de investeringen die Vedior pleegt in het kantorennetwerk. 'Wij plegen nu investeringen, we hebben begin dit jaar al gezegd niet te veel te verwachten wat betreft marge-uitbreiding, maar ik verwacht dat we in de tweede helft van dit jaar al iets terug zullen zien van onze investeringen', zo zei hij in een interview met Betten Beursmedia.

Vedior formuleerde begin dit jaar doelstellingen voor de operationele marge, die voor het gehele concern neerkomen op 4,6-5,6%. De laatste keer dat Vedior een marge haalde die in lijn met deze doelstelling lag was in het tweede kwartaal van 2001, toen de marge met 5,1% een record bereikte.

Miles stelt dat hij zich vooralsnog richt op 2008 om deze doelstellingen te halen, afhankelijk van de ontwikkeling van de economie in de landen waar Vedior actief is. Het concern stelt dat het voor de rest van het jaar verdere voortgang verwacht, met name in de verbetering van de operationele marges en de business mix.

De omzet nam met 12% op jaarbasis toe van EUR 1.718 miljoen naar EUR 1.925 miljoen, het hoogste niveau ooit. Analisten gingen uit van EUR 1.911 miljoen. De brutomarge, een volgens analisten belangrijke indicator van de winstgevendheid, kwam uit op 18,5%, waar analisten uitgingen van 18,3%.

Het bedrijfsresultaat nam toe van EUR 59,9 miljoen tot EUR 72,2 miljoen, waar analisten rekenden op EUR 73,9 miljoen. Het is het hoogste bedrijfsresultaat sinds het derde kwartaal van 2001 voor Vedior.

De nettowinst nam toe van EUR 36 miljoen tot EUR 42,4 miljoen, tegen een analistenverwachting van EUR 46,3 miljoen. Per aandeel realiseerde Vedior een winst van EUR 0,25, tegen een verwachting onder analisten van EUR 0,27.

Het uit het Vendex-concern voortgekomen uitzendbedrijf wist in het tweede kwartaal van 2006 te profiteren van een herstel van de Franse uitzendmarkt en een aanhoudend sterke groei van de uitzendmarkt in Nederland. Het concern haalde in het tweede kwartaal van 2006 bijna 50% van de omzet en 43% van het bedrijfsresultaat uit deze twee landen.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2006 nam de autonome omzetgroei bij Vedior af in het tweede kwartaal. De groei kwam uit op 8% tegen 9% in het eerste kwartaal van dit jaar en 7% in het tweede kwartaal van 2005. Analisten rekenden op een autonome groei van 9%.

Vedior probeert door zich te concentreren op sectoren in de uitzendmarkt die een hogere marge kennen, zoals professional en executive recruitment, een meer gebalanceerde winststroom te bereiken. Het bedrijf richt zich daarbij onder meer op de IT-sector, alsmede gezondheidszorg en engineering.

Het traditionele uitzendwerk laat de afgelopen twee kwartalen bij Vedior een autonome omzetgroei zien die hoger ligt dan professional en executive recruitment. Voor de autonome groei van het bedrijfsresultaat geldt dit voor de afgelopen drie kwartalen.

In Frankrijk, veruit de grootste markt voor het bedrijf, is Vedior vooral actief met traditioneel uitzendwerk waarop in het algemeen lagere marges worden behaald. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, die al enige tijd een aantrekkende groei laten zien, blijft de groei van de Franse uitzendmarkt tot dusver relatief beperkt.

In het tweede kwartaal lag de autonome omzetgroei van Vedior in Frankrijk op 5%, waar analisten rekenden op 6%. De operationele marge in Frankrijk kwam uit op 3,4%, waar het bedrijf een doelstelling van 4,0-4,5% heeft.

Evenals in het eerste kwartaal liet Vedior in het tweede kwartaal de sterkste autonome groei zien in Nederland, waar de groei uitkwam op 16% tegen 22% in het eerste kwartaal. Analisten rekenden op 20%.

Volgens bestuursvoorzitter Miles heeft de verzwakking van de autonome groei te maken met het feit dat Vedior, om de doelstellingen voor de operationele marge te bereiken, enkele contracten die een lage marge opleveren niet verlengt. Hierbij gaat het met name om traditioneel uitzendwerk.

Het Verenigd Koninkrijk bleef met een autonome daling van de omzet met 4% in het tweede kwartaal achter bij de overige gebieden waar Vedior actief is. Met name het traditionele uitzendwerk blijft in het land achter waarbij ook sprake is van prijsdruk. Ruim een jaar geleden liet Vedior in het land nog een autonome groei van meer dan 20% zien.

Miles stelt dat het effect van Pasen, dat dit jaar in het eerst kwartaal viel, een negatieve invloed had op het uitzendwerk in de sector educatie. Hiervan profiteerde Vedior nog in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens hem presteerde het Verenigd Koninkrijk voor de rest in lijn met de verwachtingen.

De Verenigde Staten kenden een autonome groei van 15% in het tweede kwartaal, waar analisten rekenden op 13%. Het is het negende achtereenvolgende kwartaal van een tweecijferige autonome groei in het land voor Vedior. Miles stelt dat Vedior met name in bepaalde nichemarkten een 'enorme' groei behaalt in het land.

Het concern behaalde in het tweede kwartaal van 2006 een operationele marge op algemeen uitzendwerk van 3,0% tegen 6,2% voor activiteiten op het gebied van professional en executive recruitment.

De omzet van Vedior over het tweede kwartaal is inclusief overnames van onder meer Blomfield en Walker-Cox in het Verenigd Koninkrijk. Begin mei kondigde Vedior de overname van de Canadese leverancier van personeel voor de IT-sector CNC Global aan. Met een omzet van EUR 173 miljoen was dit de grootste overname in ruim zes jaar.

In totaal heeft Vedior tot dusver dit jaar overnames met een totale omzet van EUR 247 miljoen bekendgemaakt nadat het in 2005 overnames met een totale omzet van zo'n EUR 60 miljoen deed.

Vedior gaf EUR 108 miljoen uit aan de vijf overnames gepleegd in het tweede kwartaal. Het bedrijf is nu actief met 2.371 kantoren in 44 landen.

Van de tien geraadpleegde analisten geven er zes Vedior een buy-advies en vier een hold. Het gemiddelde koersdoel bedraagt EUR 20,39. Vedior sloot woensdag op EUR 16,16, waarmee het aandeel sinds eind 2005 29% is gestegen.

Vedior is na Adecco en Manpower het grootste uitzendbedrijf ter wereld. Het concern zette in 2005 EUR 213 miljoen meer om dan concurrent Randstad. Vrijdag voorbeurs presenteert Randstad de resultaten over het tweede kwartaal.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud