Verhofstadt herhaalt tevredenheid over beslissing

Premier Guy Verhofstadt heeft maandag nogmaals zijn tevredenheid geuit over de beslissing van de raad van bestuur van Arcelor om in te gaan op het gewijzigde bod van Mittal Steel.

(tijd/belga) - De eerste minister legde in de Wetstraat 16 voor de camera's nog eens de verklaring af die hij zondagavond al wereldkundig maakte. De premier zei te hopen dat met de beslissing nu een eind komt aan het maandenlange steekspel en de onzekerheid voor de werknemers en de financiële markten. De regeringsleider rekent er verder op dat Mittal de schriftelijke garanties over de Belgische vestigingen zal nakomen.

Zodra de fusie een feit is, zullen Verhofstadt en de Vlaamse en Waalse ministers-presidenten de leiding van de nieuwe groep uitnodigen om de uitvoering van de garanties te bespreken.

'Zoals de studie van de zakenbank Lazard aangaf, biedt de creatie van de grootste staalgroep ter wereld nieuwe kansen voor de Belgische vestigingen', aldus de premier. De jongste maanden hebben de Belgische regeringen met beide concerns intensieve contacten gehad. Mittal heeft daarbij schriftelijke garanties gegeven voor de Belgische filialen van Arcelor. Verhofstadt rekent erop dat deze garanties 'integraal worden gehonoreerd'.

'Einde aan onzekerheid'

Vlaams minister-president Yves Leterme vindt het een goede zaak dat er met het akkoord tussen Mittal Steel en Arcelor 'een einde lijkt te komen aan een periode van onzekerheid en instabiliteit'. Hij vindt het ook postitief dat de Belgische vestigingen van Arcelor nu worden ingeschakeld in een wereldtopper. Hij rekent erop dat de toezeggingen die beide groepen hebben gedaan, worden nageleefd.

In Vlaanderen heeft Arcelor de vestigingen Sidmar (Gent) en Ugine & ALZ (Genk). Leterme vindt het goed dat nu voor de betrokken werknemers een periode van onzekerheid lijkt te eindigen.

Mittal engageerde zich voor een bestendiging en zelfs versterking van de inoxactiviteiten bij Ugine & ALZ en beschouwt Sidmar in Gent als een topvestiging

'Vriendschappelijke oplossing'

De Waalse regering reageert tevreden op de 'vriendschappelijke oplossing' waartoe de staalgroepen Mittal en Arcelor zijn gekomen.

'Die moet toelaten om de engagementen uit te voeren die de twee groepen zijn aangegaan ten gunste van de staalindustrie en de werkgelegenheid in Wallonië', zegt een mededeling van minister-president Elio Di Rupo en economieminister Jean-Claude Marcourt. Wallonië bezit 2,4 procent van de aandelen in Arcelor.

Volgens de Waalse regering ging de vijandige opstelling van beide groepen in tegen het belang van de werknemers van Arcelor en tegen het belang van de industriële plannen van elke groep.

De Waalse regering wijst op de engagementen die Arcelor in 2003 maakte en op de bevestiging van Mittal om deze engagementen na te komen. Uit het rapport dat de zakenbank Lazard maakte in opdracht van de federale, Vlaamse en Waalse regering, moet blijken dat Mittal ook de toekomst van de inoxactiviteiten van Arcelor opnieuw wil onderzoeken, net als de beslissing om de tweede hoogoven in Luik in 2009 te sluiten.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud