Verkoop aandelen Belgacom levert staat 539 miljoen op

(tijd) - De Belgische staat bracht zijn participatie in Belgacom terug naar het wettelijke minimum van 50 procent plus één aandeel. Door de verkoop van 19,1 miljoen aandelen aan institutionele investeerders tegen 28,10 euro per stuk incasseert de schatkist zo'n 539 miljoen euro. Dat geld dient ter stijving van het Zilverfonds dat opgericht werd om de kosten van de toenemende vergrijzing van de bevolking te dragen.

Voor de beursgang van Belgacom werd in maart 2004 het Brusselse beursgebouw feestelijk uitgedost met Belgacom-attributen. (foto: belga)

Door de operatie keert het belang van de Belgische overheid in de telecomgroep terug naar het niveau van voor de beursgang van maart. De participatie van de staat was opgelopen tot 55,3 procent omdat Belgacom een groot pakket eigen aandelen inkocht die grotendeels werden vernietigd.

De federale regering had al laten verstaan dat het belang weer zou worden teruggeschroefd naar het historische niveau dat geldt sinds eind 1995. Het was wachten op het juiste moment. 'Onze adviseurs lieten weten dat het moment nu gunstig was', zei Vivi Lombaerts, de woordvoerster van Johan Vande Lanotte (sp.a), de minister van Begroting en Overheidsbedrijven.

De regering zette woensdagnacht het licht op groen voor de verkoop van de aandelen op de markt. Zakenbank Goldman Sachs handelde de transactie in enkele uren af. De prijs per aandeel ligt aan de onderkant van de vork van 28 tot 28,50 euro die de regering en zijn adviseurs volgens bankierskringen hanteerden. Toch gaat het om een agressieve prijszetting, dicht tegen de koers. Het aandeel werd gisteren tijdelijk geschorst. Het sloot 0,2 procent lager af op 28,35 euro bij een erg hoog volume.

Enkel een wetswijziging in het parlement kan het pad effenen voor de regering om haar meerderheidsbelang op te geven en zo extra te verdienen aan Belgacom. Toch kan er zich snel een nieuwe gelegenheid aandienen voor de overheid om Belgacom-geld te incasseren zonder aan de meerderheidspositie te raken. Nogal wat analisten verwachten dat het bedrijf opnieuw aandelen gaat inkopen, waarschijnlijk begin 2005, om geld terug te geven aan zijn aandeelhouders. Als die worden vernietigd, stijgt de participatie van de staat weer.

De Belgacom-operatie van woensdagnacht levert geen extra middelen voor de begroting op. De opbrengst gaat naar het Zilverfonds. In maart verhoogde de regering tijdens de bijzondere ministerraad van Oostende de doelstellingen voor dat fonds. Tegen 2007 moeten de reserves 13 miljard euro bedragen in vergelijking met de eerste doelstelling van 10 miljard euro. Eind mei had het fonds 9,7 miljard euro in de boeken staan.

BB/RS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud