Verkoop Indaver op lange baan

(tijd) - De Vlaamse regering is niet van plan haar belang van 54 procent in het milieubedrijf Indaver op korte termijn te verkopen. Waarschijnlijk duurt het nog twee jaar. Dat zeggen twee van de drie overgebleven kandidaat-kopers in De Tijd. 'Bank Degroof, die de verkoop begeleidt, geeft geen duidelijkheid', zegt Philippe Marcuz, de gedelegeerd bestuurder van Shanks België, een van de kandidaat-kopers.

De verkoop van Indaver sleept al aan sinds eind vorig jaar. Bij het begin van de procedure trok het milieubedrijf bijna 30 potentiële kopers aan. In mei stelde Bank Degroof een shortlist op met drie namen: de Franse groepen Sita en Veolia en het Schotse Shanks. De ontknoping van het dossier werd uitgesteld tot na de regionale verkiezingen van 13 juni. Toen werd al geopperd dat er een kans bestond dat de verkoop niet doorging.

Vier maanden later heerst nog steeds onzekerheid. 'De twijfel over de opportuniteit om het belang van de Vlaamse overheid in Indaver nu te verkopen, is in politieke kringen immens groot geworden', zeggen bronnen dichtbij het dossier. De Vlaamse regering nam nog geen formele beslissing, maar de betrokken partijen rekenen niet meer op een afhandeling van het dossier in de komende twee jaar.

Robert Roksnoer, de voorzitter van de Vlaamse Milieuholding (VMH), wil niet veel commentaar kwijt. Hij zegt wel dat de betrokken partijen snel duidelijkheid willen en hoopt dat binnen enkele weken een beslissing valt. De Vlaamse Milieuholding houdt de participatie van de Vlaamse overheid in Indaver aan.

Intussen werkt Indaver voort aan het Sleco-project in Beveren. Van dat project van 180 miljoen euro wordt de helft door Indaver gedragen en de andere helft door het Franse Sita. Het Sleco-project is het grootste project dat het milieubedrijf ooit uitvoerde. De komende twee jaar zal het wegen op de kasstromen van Indaver en een negatieve vrije kasstroom opleveren. 'Maar die investeringen zijn gepland en verlopen volgens plan, zodat het bedrijf op korte termijn geen financiële injectie en geen industriële partner nodig heeft', zeggen analisten die Indaver van nabij volgen.

Die analisten stellen dat het Vlaams Gewest beter over twee jaar een deel van zijn participatie op de markt brengt, wanneer het Sleco-project operationeel is. Pas dan komt de optimale waarde van Indaver tot uiting, zeggen ze. Op dat ogenblik zal ook duidelijk zijn of de Ierse projecten van Indaver een vergunning krijgen. Indaver is van plan in Ierland verbrandingsovens te bouwen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud