Advertentie

'Vioxx moest vier jaar geleden al van de markt'

(tijd) - Er waren vier jaar geleden afdoende bewijzen om Vioxx, de ontstekingsremmer tegen artrose van het farmaceutisch bedrijf Merck, van de markt te halen. Dat zegt een Zwitserse studie in het medisch vakblad The Lancet vrijdag. Volgens het Canadese dagblad National Post zijn er volgens de overheid vermoedens dat ook Pfizers ontstekkingsremmer Celebrex cardiovasculaire risico's inhouden.

Merck haalde eind september Vioxx onmiddellijk van de markt na de tussentijdse resultaten na drie jaar van een langetermijnonderzoek, de Approve-studie. Het geneesmiddel verdubbelde het risico op een hartinfarct of een beroerte bij wie het langer dan 18 maanden nam. In 2000 had een ander onderzoek, de Vigor-studie, al een verhoogd risico op hartaanval vastgesteld maar dat werd toen eerder toegeschreven aan een effect van een andere ontstekingsremmer, naproxen, dan aan een toxische werking van Vioxx.

Peter Jüni en collega's van de universiteit van Bern bekeken alle beschikbare studies over Vioxx. Ze doorzochten daarvoor bibliografische databanken en relevante bestanden van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Ze vonden 29 onderzoeken en daaruit bleek dat 52 patiënten op een totaal van ongeveer 20.000 tegen het einde van het jaar 2000 een hartaanval hadden gekregen. Dat komt overeen met meer dan een verdubbeling van het risico bij wie Vioxx kreeg tegenover wie een placebo of een andere ontstekingsremmer kreeg. Volgens de auteurs is dat voldoende bewijs en had Merck al vier jaar eerder Vioxx moeten terugtrekken. 'De gegevens die wij opgroeven waren toen al beschikbaar, maar Merck bleef de veiligheid van Vioxx propageren', zegt co-auteur Matthias Egger.

Maandag meldde The Wall Street Journal op basis van interne e-mails bij Merck dat de top wist dat er potentiële risico's verbonden waren aan Vioxx. De volgende dag concludeerde de FDA uit onderzoek dat het risico op ernstige hartziekte bij Vioxx 3,7 keer hoger lag dan bij Pfizers middel Celebrex, en het algemeen cardiovasculair risico anderhalve keer. Pfizer meldde al op 6 oktober dat er 'geen enkele aanwijzing was voor een cardiovasculaire veiligheidsprobleem met Celebrex in klinische langetermijnstudies met meer dan 6.000 patiënten'. Het bedrijf heeft drie grote placebo-gecontroleerde studies lopen en zegt dat er geen aanwijzingen zijn van mogelijke risico's. Twee weken later kondigde Pfizer aan dat het begin volgend jaar een klinisch onderzoek start naar de effecten van Celebrex en het gelijkaardige middel Bextra op patiënten met een hoog risico op cardiovasculaire aadoeningen.

Gisteren kopte de Canadese krant National Post echter dat er vermoedens waren dat Celebrex, een ontstekingsremmer van Pfizer die sinds de terugtrekking van Vioxx als het veilige alternatief beschouwd wordt, al tot minstens 14 overlijdens heeft geleid en verschillende bijwerkingen heeft. De National Post citeert uit documenten van het Canadese ministerie van Volksgezondheid. Volgens Patrice Roy, de wetenschappelijk directeur van Pfizer Canada, is de informatie over Celebrex belangrijk maar verre van beslissend.

De aandelen van Pfizer en Merck daalden fors op de beurs in New York. Pfizer met 3,09 procent tot 27,01 dollar en Merck met 1,32 tot 29,06 dollar. FVH

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud