Virgin Express Holdings verlaat Brusselse beurs

(tijd) - Virgin Express Holdings Plc (VEX) wil volgend jaar zijn aandelen van de Brusselse beurs halen. VEX heeft als enige actief de luchtvaartmaatschappij Virgin Express. De kans is groot dat ook die naam verdwijnt. De budgetvlieger is geen concurrent meer van SN Brussels Airlines, maar een zustermaatschappij.

SN Air Holding II (SN Air) en Virgin Express Holdings (VEX) tekenden dinsdagavond hun langverwachte akkoord. VEX brengt Virgin Express in bij SN Air en krijgt in ruil daarvoor 29,9 procent in de holding. SN Air heeft ook 92 procent van SN Brussels Airlines. De twee luchtvaartmaatschappijen worden dus zusterbedrijven. De consument zal niet veel merken van het akkoord. De aandeelhouders daarentegen rekenen op een recurrent synergie-effect van 44 miljoen euro per jaar.

VEX wil volgend jaar, als het aandeelhoudersakkoord juridisch rond is, zijn notering in Brussel schrappen. VEX gelooft niet dat er nog veel potentiële meerwaarde in zijn aandelen zit nu het minderheidsaandeelhouder is van een holding in plaats van enige aandeelhouder van een luchtvaartbedrijf. Het akkoord bepaalt ook dat VEX 36 miljoen euro schulden moet overnemen van Virgin Expres. Bovendien ligt de waarde van VEX min of meer vast door de voorwaarden van de verkoopoptie (put) in het aandeelhoudersakkoord, met name maximum 54 miljoen euro of 10 miljoen minder dan bij het voorakkoord in maart.

Daarom biedt VEX de belegger een uitstapmogelijkheid tegen 1 euro per aandeel. Een verplicht uitkoopbod kan pas plaatsvinden als de Virgin-groep 95 procent van het kapitaal verwerft, tenzij de beurs toelating geeft voor een schrapping. Virgin Sky Investments (VSIL), een vehikel van de Virgin-groep, heeft 88,6 procent, de rest is verspreid op de beurs. Het aandeel sloot gisteren 7,4 procent lager op 1,25 euro. Na een schorsing in de voormiddag was het eerst 6 procent gestegen. Er werden bijna 124.000 stuks verhandeld, 24 keer meer dan normaal.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud