Vlaamse dokwerkers houden vrijdag 24-urenstaking

(tijd-nieuwslijn) - De dokwerkers in de vier Vlaamse havens leggen vrijdag om 6 uur voor 24 uur het werk neer. Zij protesteren tegen de plannen van de Europese Commissie om de scheepsbehandeling te liberaliseren.

Rederijen zouden daarbij niet langer verplicht zijn een beroep te doen op de vaste dokwerkers, maar ook zelf personeel kunnen inzetten. Op 17 juni buigt de Europese Raad van Transportministers zich over de kwestie.

De actie tegen de "zelfafhandeling" van schepen wordt donderdag in de media aangekondigd door het gemeenschappelijk vakbondsfront. ABVV, ACF en ACLVB vinden dat de Europese Commissie met de herziening van de richtlijn "inzake toegang tot de markt voor havendiensten" meer dan 40 jaar sociale vrede in de Belgische havens doorbreekt. Die vrede is grotendeels te danken aan de wet-Major, die in ons land het dokwerkersberoep beschermt, maar ook aan de traditie van sociaal overleg.

Het havenpatronaat is allesbehalve opgezet met de dokwerkersstaking, vooral daar de dokwerkers in Nederland en Frankrijk voorlopig niet volgen. Heel wat schepen zullen wellicht worden afgeleid naar de buurhavens. In de huidige tijden van verhevigde concurrentie tussen de havens is dat geen goede zaak. In hun stakingsaankondiging roepen de Belgische havenarbeiders weliswaar hun Europese collega's op tot solidariteit - zij zouden geen afgeleide schepen mogen behandelen - maar het valt te bezien wat daar in de praktijk van terechtkomt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud