Advertentie

Vlaamse en federale regering overleven DHL-debacle

(tijd) - De federale en de Vlaamse regering reageren ontgoocheld op het mislukken van de onderhandelingen over de uitbreiding van het pakjesbedrijf DHL op de luchthaven van Zaventem. Maar van een politieke crisissfeer was gisteren geen sprake. De politici zochten steun bij elkaar en wezen DHL met de vinger. Later op de dag brokkelde de eensgezindheid af. Premier Verhofstadt vindt dat de federale oppositie en de deelstaten mee verantwoordelijk zijn voor het debacle. Dat meldt De Tijd.

'Ja, ik ben ontgoocheld. We geloofden in een expansie van DHL', zei Verhofstadt gisterenochtend. Enkele uren eerder had de directie van DHL aan het personeel meegedeeld dat Zaventem niet meer meespeelt als kandidaat voor de uitbouw van een Europees sorteercentrum.

Premier Verhofstadt, de Vlaamse minister-president Yves Leterme en zijn Brusselse collega Charles Picqué wezen samen DHL aan als de verantwoordelijke voor de mislukking. Het bedrijf heeft zich volgens hen niet gehouden aan de afspraken over de geplande inzet van de lawaaierige MD-11-toestellen.

DHL merkte gisterenochtend op dat de regeringen nooit een samenwerkingsakkoord op tafel hebben gelegd. DHL betwijfelt of er ooit eensgezindheid was tussen de federale regering, Vlaanderen en Brussel.

Op 21 september zorgde het uitblijven van een akkoord over DHL voor een bijzonder gespannen situatie in de Wetstraat. Gisteren was er geen sprake van een crisissfeer. Het gemeenschappelijke politieke front hield aanvankelijk zelfs goed stand. Maar in de namiddag schoof premier Verhofstadt de schuld voor de mislukking toch door naar de federale oppositieleider Pieter De Crem (CD&V) en naar de deelstaten: 'Ik vind het spijtig dat er nu een aantal mensen zijn die krokodillentranen huilen, maar die tijdens de onderhandelingen onvoldoende steun hebben verleend om de uitbreiding te realiseren,' zei hij.

In een scherpe confrontatie in de Kamer beschuldigde Pieter De Crem Verhofstadt er persoonlijk van de goede afloop van het dossier onmogelijk te hebben gemaakt. Volgens de oppositieleider heeft de premier het dossier sinds begin dit jaar chaotisch aangepakt. Hij herhaalde ook zijn beschuldiging dat de premier informatie heeft achtergehouden.

Federale regeringskringen wijzen erop dat de politiek nu absoluut nood heeft aan een rustperiode. Maar nog tijdens de bespreking van de DHL-mislukking werd al duidelijk dat de luchthaven en de nachtvluchten de volgende maanden een politiek probleem blijven. De meningsverschillen en het ongenoegen over het spreidingsplan van de vorige federale minister van Mobiliteit, Bert Anciaux, geraakten de voorbije weken op de achtergrond. Alle aandacht was op DHL gericht. De opvolger van Anciaux, minister Renaat Landuyt (sp.a), verwacht een snelle opleving van de politieke discussie over het spreidingsplan. 'De onderhandelingen met DHL gingen over de toekomst. Het spreidingsplan gaat over hier en nu. Er zijn nog altijd nachtvluchten op Zaventem en het dossier van het spreidingsplan is allerminst opgelost,' werd in de Kamer gezegd.

22220264

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud