Vlaanderen verdwijnt volledig uit staal

(tijd) - De Vlaamse overheid heeft zich definitief uit het staal teruggetrokken. In stilte heeft de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Dirk Van Mechelen (VLD), de laatste participatie in de staalreus Arcelor van de hand gedaan. Dat meldt De Tijd. Het betekent het einde van een tijdperk. Alles samen heeft de liquidatie van Staal Vlaanderen NV de Vlaamse overheid 728 miljoen euro opgebracht.

Bij de regionalisering van de zogenaamde nationale sectoren zijn in 1988 alle overheidsparticipaties in de staalsector verdeeld onder Vlaanderen en Wallonië. De Vlaamse overheid kreeg zo een belang van 27,8 procent in het Gentse staalbedrijf Sidmar. Bij de fusie van het Franse Usinor, het Spaanse Aceralia en het Luxemburgse Arbed tot de staalreus Arcelor ruilde Vlaanderen in 2001 zijn participatie in Sidmar voor een aandelenpakket van 4,2 procent in Arcelor. Dat aandelenpakket is zopas van de hand gedaan, wat het einde van een tijdperk inhoudt.

Vlaanderen houdt er volgens Van Mechelen geen kater aan over. Integendeel. 'Er was scepticisme bij aanvang, maar met de valorisatie van onze staalparticipatie hebben we voor 340 miljoen euro schulden afgelost, voor 207 miljoen euro liquide middelen opgehaald, voor 80 miljoen aan aandelen in het staalkenniscentrum Ocas verworven en voor 101 miljoen aan schuldaflossingen vermeden', maakt de minister de balans op.

Met de 207 miljoen euro aan beschikbare middelen wil hij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) uitbouwen tot een nieuwe investeringsmaatschappij. Hij gaat bij PMV 75 miljoen in een innovatiefonds pompen, waarmee kan worden geparticipeerd in bedrijven met een technologische toekomst. Daarmee wordt de oorspronkelijke rol van de GIMV hernomen, luidt het. Nog eens 75 miljoen euro gaat naar een investeringsfonds.

Of hoe Van Mechelen vanuit de staalerfenis en de erfenis van de nationale sectoren het economische beleid in Vlaanderen een nieuwe impuls kan geven. Met de oprichting van het Ocas-kenniscentrum voor staal heeft Van Mechelen ook de staalsector zelf in Vlaanderen een nieuwe toekomst willen geven.

Wallonië bezit nog altijd een participatie van 3,5 procent in Arcelor en is niet van plan het Vlaamse uitstapscenario te volgen.

De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt (PS), liet onlangs in het Waals Parlement weten dat hij de 20 miljoen aandelen die Wallonië bezit, niet wil verkopen. Volgens Jean-Claude Marcourt zou dat ongepast zijn. Hij ziet de participatie als een noodzaak, om te kunnen waken over de werkgelegenheid van de groep in Wallonië. WVDV/MS

(foto: epa)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud