Vleeswarendivisie Ter Beke fuseert met vleeswarengroep Pluma - update

(tijd-nieuwslijn) - De vleeswarendivisie van het beursgenoteerde Ter Beke fuseert met de Wommelgemse vleeswarengroep Pluma. De nieuwe groep wordt de derde grootste vleeswarengroep in de Benelux en de marktleider in België. De fusie wordt deels betaald door de uitgifte van 342.254 nieuwe aandelen en deels door betaling van 5,5 miljoen euro. Dat meldden Ter Beke-voorzitter Luc De Bruyckere en Eddy Van der Pluym, de gedelegeerd bestuurder van Pluma, op een persconferentie.

'De operatie draagt vanaf jaar 1 positief bij tot de winst van de groep', zegt De Bruyckere. Pluma boekte in het eind juni 2005 afgesloten boekjaar een brutowinst van 1,8 miljoen euro. De fusie moet op een buitengewone algemene vergadering van Ter Beke op 18 mei worden bezegeld.

De vleeswarendivisie van Ter Beke heeft een omzet van 130 miljoen euro, Pluma van 100 miljoen euro. Volgens De Bruyckere zijn beide ondernemingen 'zeer complementair qua klanten en producten'.

Beide bedrijven richten zich met hun vleeswaren hoofdzakelijk op de Benelux. De nieuwe groep wordt met 17 pocent marktleider op de vleeswarenmarkt in België en de nummer drie in de Benelux. Ter Beke, dat de voorbije jaren vooral heeft gewerkt aan de uitbreiding van de divisie bereide maaltijden, is met een marktaandeel van 9 procent momenteel de nummer twee op de Belgische vleeswarenmarkt, na Sara Lee. Pluma heeft een marktaandeel van 8 procent.

De fusiepartners kijken intussen al naar opportuniteiten om hun Belgische leiderspositie te verstevigen. 'Wij zijn niet uitgekeken op België' zegt Van der Pluym. '17 procent is geen eindpunt, maar een beginpunt.'

Pluma wordt voor 100 procent ingebracht in Ter Beke in ruil voor het pakket nieuwe aandelen. Bij de kapitaalverhoging zal dit pakket 20 procent vertegenwoordigen van het total aantal beursgenoteerde aandelen Ter Beke. Ter Beke betaalt daarnaast de eenmalige som van 5,5 miljoen euro. Ter Beke zal na de fusie een totale omzet realiseren van 330 miljoen euro.

De familie Coopman, huidig referentie-aandeelhouder van Ter Beke, en de hoofdaandeelhouders van Pluma richten samen een vennootschap op die een belang zal hebben van 55 procent in Ter Beke. Binnen die vennootschap zal de familie Coopman 64 procent van de aandelen bezitten. Door de operatie daalt de free float van 29,3 tot 23,4 procent.

Beide bedrijven blijven tot de buitengewone algemene vergadering van Ter Beke op 18 mei autonoom functioneren. Van Der Pluym wordt uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur van de divisie vleeswaren. Marc Hofman wordt gedelegeerd bestuurder van die divisie.

De Bruyckere ontkende dat de fusie met Pluma de voorbode zou kunnen zijn van een opsplitsing van Ter Beke in een vleeswarenpoot en een tak bereide gerechten. 'Dit is niet de kroniek van een aangekondigde opsplitsing', zegt De Bruyckere. 'Deze operatie moet dienen om de dynamiek van elke afdeling beter te laten aansluiten bij de noden van de markt. De afdeling 'ready meals' blijft daarbij zeer belangrijk.'

De alliantie met Pluma zal volgens De Bruyckere nauwelijks invloed hebben op de productiefaciliteiten of de tewerkstelling.

De notering van het aandeel Ter Beke werd deze ochtend opgeschort in afwachting van deze mededeling. De handel werd hervat na de tweede fixing.

De Bruyckere wil die fixingmarkt weldra vaarwel zeggen. 'We hebben de principiele beslissing genomen om over te stappen naar de continumarkt', aldus De Bruyckere. 'We gaan nu eerst de beursautoriteiten daarover consulteren, maar er is nog geen datum vastgesteld.' Toch hoopt hij de de voorbereidingen grotendeels rond te hebben tegen de algemene vergadering.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud