Voetbalclub Ajax schrijft rode cijfers

Ajax heeft over 2005/06 een nettoverlies geleden van 6,6 miljoen euro, tegen een winst van 2,8 miljoen euro een jaar eerder. Dat heeft de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland maandag bekendgemaakt.

(tijd) Het is voor het eerst sinds 2002/03 dat Ajax netto rode cijfers schrijft.

Onverwacht komt het verlies niet. De club sprak in juli al de verwachting uit dat het jaar negatief zou worden afgesloten, vooral door het uitblijven van omvangrijke transferresultaten, reorganisatiekosten en gedane investeringen in onder andere spelers en infrastructuur.

Het operationele resultaat, het bedrijfsresultaat voor afschrijving en resultaat vergoedingssommen, steeg van EUR 4,7 miljoen naar EUR 7,0 miljoen positief. De omzet kwam over 2005/06 uit op EUR 74,4 miljoen, tegen EUR 66,6 miljoen een jaar eerder.

Over 2006/07 wordt een break even operationeel resultaat verwacht. Het netto resultaat is bij Ajax afhankelijk van de financiele afloop van het meedoen aan de play-off-wedstrijden aan het eind van het seizoen en het realiseren van transferresultaten.

'Het verwachte tekort in het saldo vergoedingssommen kan daardoor leiden tot een negatief resultaat', zo stelt de Amsterdamse club bij de verwachtingen voor 2006/07. Ajax realiseerde over het afgelopen boekjaar een negatief resultaat vergoedingssommen van EUR 10,1 miljoen.

De omzet uit voetbal steeg in 2005/06 met 13,5% naar EUR 37,8 miljoen. Relatief groter was de stijging van de televisie-inkomsten. Deze omzet steeg met 43,7% miljoen naar EUR 11,9 miljoen, vooral door het verbeterde contract met Talpa en Tele2 en de stijging van de internetopbrengsten.

De stijging in de omzet van merchandise artikelen bedroeg EUR 0,4 miljoen, terwijl de omzet uit portretrechten met EUR 0,3 miljoen daalde. De Ajax Fanshop in de Amsterdam ArenA stabiliseerde zijn omzet op EUR 2,1 miljoen.

Ajax Cape Town leed een nettoverlies van EUR 0,5 miljoen op een omzet van EUR 1,0 miljoen. Ajax heeft een belang van 51% in Ajax Cape Town.

Het aantal voltijdbanen, inclusief de spelersgroep, steeg van 169 naar 177. In totaal werd EUR 36,2 miljoen aan salarissen uitbetaald, EUR 3,9 miljoen meer dan over 2004/05.

De salarislasten van de spelers en de technische staf liepen hierbij met EUR 2,7 miljoen op, door hogere premies op basis van de Champions League-resultaten en de wijzigingen in de technische staf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud