Volkswagen start overleg herstructurering

Het management en de vakbonden bij de Duitse autobouwer Volkswagen hebben maandag eerste verkennende gesprekken gevoerd over de geplande sanering bij het kernmerk Volkswagen. Die kan tot 20.000 arbeidsplaatsen omvatten. Volkswagen heeft ook een fabriek in het Belgische Vorst.

(belga) VW-arbeidsdirecteur Horst Neumann kondigde aan een concreet herstructureringsprogramma te zullen voorleggen. Details zijn voorlopig nog niet bekend. Het thema arbeidsduur zal daarin 'een belangrijke rol spelen', antwoordde Neumann op vragen. Bij VW in Duitsland geldt tot op heden een vierdaagse werkweek met 28,8 uren.

Centraal, aldus Neumann, staat het verbeteren van de competiviteitskracht van Volkswagen. Het productieproces en de benutting van de fabrieken moeten verbeterd worden en de arbeidskosten gedrukt worden.

Hartmut Meine van de Duitse vakbond IG Metall eiste in eerste instantie 'eindelijk duidelijkheid over wat VW eigenlijk wil'. De werknemers zijn door talloze geruchten en steeds nieuwe speculaties'superzuur'. Hij waarschuwde het bedrijf ervoor de druk verder op te voeren. 'De vakbond zal zich in dat geval weten te weren', aldus Meine.

Na zware verliezen in de West-Duitse VW-fabrieken de voorbije jaren en een jaarresultaat 2005 net boven de nullijn, komt de verkoop nu uit het dal. In de eerste vijf maanden van 2006 steeg het aantal afgeleverde auto's met ruim 15 procent tot 1,38 miljoen. VW-verkoopschef Michael Kern klaagt echter over aanhoudend hoge prijs- en margedruk.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud