Volvo schrapt deze herfst 1.000 banen

De Zweedse autobouwer Volvo, dochter van het Amerikaanse Ford Motor Company, schrapt deze herfst 1.000 banen. Dat heeft de autoproducent dinsdag bekendgemaakt.

(belga) Het grootste gedeelte van de ontslagen zullen bij het managment en de administratie vallen. Er zal een constructie van brugpensioen worden uitgewerkt voor werknemers ouder dan 55 jaar.

Volgens Christer Gustafsson van Volvo zullen er wereldwijd van de 28.000 banen bij de autofabrikant 1.000 verdwijnen.

'De automarkt is zeer hard en het is voor ons onmogelijk om de prijzen te verhogen. Daardoor zijn we gedwongen om kosten te besparen om rendabel te zijn', aldus woordvoerder Olle Axelsson.

Vorig jaar kondigde Volvo al de schrapping aan van zowat 1.500 jobs. Toen werd het grootste deel van de banen in Zweden geschrapt. Volvo heeft in Zweden nog 19.000 werknemers in dienst. In België heeft Volvo een fabriek in Gent.

'Dit keer zullen de afvloeiingen op vrijwillige basis gebeuren. We bieden de mensen verschillende mogelijkheden aan om de firma te verlaten', zei Gustafsson.

Volvo-topman Fredrik Arp zei in een interview met het economisch blad Dagens Industri dat de autofabrikant in de komende jaren het marketingbudget wil opkrikken met 136 miljoen dollar.

Volvo wil zijn afzet uitbreiden in China, Rusland, Australië, Zuid-Korea en Taiwan.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud