Voorlopig geen staking bij Volkswagen Vorst

(tijd/belga) - Het personeel van Volkswagen Vorst plant voorlopig geen nieuwe werkonderbrekingen na de spontane actie van maandagmorgen. De werknemers tonen zich niettemin ongerust over het optrekken van de brugpensioenleeftijd. Dinsdag beslissen de nationale vakbondsinstanties over het 'generatiepact' van de regering.

'Tijdens een personeelsvergadering hebben we uitgelegd wat er momenteel op tafel ligt in verband met het loopbaaneinde', zegt ABVV-afgevaardigde Hedwin De Clercq. 'De materie ligt duidelijk heel gevoelig.' De militanten zien een aantal tegenstrijdigheden in het credo van de regering, dat ouderen langer moeten werken en jongeren meer kansen moeten krijgen.

'Langer werken is met de stress aan de productieketting niet houdbaar. Mensen die 30 of 35 jaar bandwerk gedaan hebben, zijn blij wanneer ze op 55, zoals dat vandaag kan, kunnen stoppen.' 'Als we de plannen van de regering goed hebben gelezen, zou de huidige regeling nog één keer kunnen worden verlengd, maar daarna zouden de mensen bij ons pas op 58 kunnen vertrekken. Probleem is dat er bij Volkswagen geen posten bestaan voor oudere werknemers en arbeiders boven de 55 kunnen gewoon niet meer mee aan de band', vervolgt De Clercq.

'We stellen overigens vast dat ouderen die vertrekken (recent nog 150) niet meer vervangen worden', weet De Clercq. 'Volkswagen geeft daarnaast niet meer kansen aan jongeren. Zo heeft de directie aan het ministerie van Arbeid gevraagd om een afwijking te krijgen op de verplichte invulling van zogenaamde Rosetta-banen voor jongeren.' Daardoor is VW niet meer verplicht om een 80-tal jongeren wier contract afliep, te vervangen.

De actie van de ochtendploeg krijgt voorlopig geen verlengstuk, maar de boodschap aan de nationale vakbondsinstanties is duidelijk. 'De achterban vraagt de vakbondstop om de maatregelen van de regering dinsdag te verwerpen', zegt De Clercq. Om 18 uur organiseren de vakbonden een informatievergadering voor de namiddagploeg.

foto: belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud