Voorzitter Yukos stapt op en bevestigt faillissement

De voorzitter van de Russische oliegroep in moeilijkheden Yukos, Steven Theede, heeft donderdag zijn ontslag aangekondigd en heeft bevestigd dat de juridische afgevaardigde het faillissement voorbereidt.

(belga) 'Ik kan niets meer doen dat op de een of andere manier voordelig kan zijn voor de firma', schreef Theede in een brief naar de raad van bestuur van Yukos terwijl hij aankondigde dat zijn ontslag op 1 augustus in zal gaan.

'Men heeft mij verteld dat een financiële herstructurering onmogelijk is en dat een faillissement de enige denkbare optie is', aldus Theede.

Een rechtbank in Moskou heeft de Russische oliegigant Yukos op 28 maart onder gerechtelijk akkoord geplaatst en een juridisch afgevaardigde aangeduid, Edouard Rebgoun, die de situatie van het bedrijf moest onderzoeken.

Rebgoun moet donderdag zijn rapport presenteren voor het comité van schuldeisers. Dat financieel rapport staat op 1 augustus op de agenda van het arbitragehof.

'Volgens Rebgoun is de firma slechts 15 miljard dollar waard, de helft van de geschatte waarde en heeft Yukos meer dan 17 miljard dollar schulden', schreef Theede.

'Het herstructureringsplan van de directie komt niet voor in het rapport', aldus Theede.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud