Vrees voor lagere roamingtarieven zet telecomwaarden onder druk

(tijd-nieuwslijn) - De Europese telecomaandelen kleuren dinsdag algemeen rood nadat lagere roamingkosten vanaf 2007 realiteit dreigen te worden. De gsm-bedrijven verdienen veel aan roaming, de mogelijkheid om in het buitenland een gsm te gebruiken.

De Europese Commissie stelde dinsdag een verordening voor om de roamingkosten omlaag te krijgen. De Commissie vindt de kosten voor mobiel bellen in het buitenland (roaming) veel te hoog in vergelijking met een oproep in het eigen land.

Volgens de European Regulatory Group, de telecomadviseur van de Commissie, worden de groothandelsroamingtarieven meer dan gehalveerd, van het huidige tarief van 70 tot 80 eurocent per minuut tot 30 eurocent per minuut. Het voorstel van de Commissie bepaalt dat wie in het buitenland een oproep krijgt, daarvoor niet moet betalen. Net als in het binnenland dienen inkomende gesprekken voor de ontvanger gratis te zijn.

Wat de uitgaande gesprekken betreft, geldt het tarief van het thuisland: een Belg die met een Belgisch abonnement in Frankrijk een taxi belt, betaalt het Belgisch tarief voor een lokaal gesprek. Belt dezelfde persoon naar België, dan geldt het Belgisch tarief van een internationaal gesprek.

De telecombedrijven zijn als de dood voor lagere roamingtarieven. Hun inkomsten staan immers al onder druk door de felle concurrentie en een bijna verzadigde markt. De gsm-bedrijven verdienen veel aan roaming. Het beurshuis KBC Securities schat dat Mobistar een kleine 10 procent van zijn inkomsten uit roaming genereert. Bij concurrent Proximus is die post goed voor 15 procent, wat voor 2005 neerkomt op 327 miljoen euro.

Als de 25 EU-lidstaten de nieuwe wetgeving goedkeuren, worden de lagere roamingtarieven in de loop van 2007 van kracht. Daar het gaat om een verordening - en niet om een richtlijn - dient de tekst niet omgezet te worden in nationale wetgeving en krijgt hij (eenmaal goedgekeurd) onmiddellijke rechtskracht in de hele EU. Het voorstel zorgt bovendien voor extra concurrentie tussen de Europese gsm-bedrijven. Vanaf midden 2007 wordt het voor een Belg mogelijk interessanter om in een ander land een gsm-abonnement af te sluiten bij een andere dan een Belgische operator.

Op de Europese beurzen reageren de telecomaandelen uitgesproken negatief op de verordening. Het Britse Vodafone, Europa's grootste gsm-bedrijf, zakt 2,6 procent. Het bedrijf waarschuwde dat elke 'onoordeelkundige beslissing' van de Commissie onvoorziene gevolgen kan hebben voor de hele sector. Nog in Londen daalt British Telecom 1,2 procent. France Télécom zakt 1,7 procent weg. Telecom Austria kleurt 1,3 procent rood. Het Nederlandse KPN daalt 0,8 procent. In Spanje zakt Telefónica 0,8 procent weg. Deutsche Telecom beperkt het verlies tot 0,5 procent.

Op Euronext Brussel zakt Mobistar 1,8 procent tot 60,95 euro. Belgacom, het moederhuis van Proximus, verliest 0,8 procent tot 26,38 euro. Volgens KBC Securities zijn de lagere tarieven al voor een deel in de aandelenkoersen verwerkt. De discussie sleept immers al een tijdje aan.

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud