Vrijdag staking bij VW Vorst

(tijd) - Vrijdag wordt er gestaakt bij de Belgische autofabriek van het Duitse Volkswagen in Vorst. Dat was dinsdag te horen bij de socialistische vakbond ABVV. Vandaag hebben de vakbonden en de directie van VW Vorst nog een ultiem overleg op de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, maar dinsdag bleek al dat de bonden niet van plan zijn daar toegevingen te doen, zo meldt De Tijd.

Vorige week dienden de vakbonden van VW Vorst samen een stakingsaanzegging in. Ze deden dat uit protest tegen de voorwaarden waaronder de directie 200 van de 5.750 werknemers wil ontslaan. VW snoeit omdat de groep minder auto's verkoopt.

Het vakbondsoverleg van maandag bracht geen verandering, zodat de vergadering van vandaag de enige kans biedt om de staking af te wenden. Bij de socialistische vakbond klonk het gisteren dat de staking in feite al vaststaat.

Volkswagen Vorst wil eigenlijk af van 600 mensen, maar is bereid 400 van hen aan de slag te houden in een extern toeleveringspark. De Duitse groep keurt de cruciale investering in dat toeleveringspark alleen goed als de vakbonden akkoord gaan met de modaliteiten van het ontslag van 200 mensen.

De saneringsplannen in Vorst zijn een deel van een internationaal besparingsprogramma bij VW. VW bereikte in Duitsland al een akkoord met de vakbonden om de lonen te bevriezen tot 2007.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud