Vrije energiemarkt drukt particuliere elektriciteitsprijzen

(belga) - De liberalisering van de energiemarkt heeft in Vlaanderen een gunstig effect gehad op de elektriciteits- en aardgasprijzen voor gezinnen en kleine afnemers. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse regulator VREG.

Voor het eerst sinds de liberalisering in juli 2003 heeft meer dan de helft van de Vlaamse afnemers een contract afgesloten met een elektriciteitsleverancier. Ook het aantal contracten met de nieuwe leveranciers, de nieuwe bedrijven die als uitdagers van de standaardleveranciers in Vlaanderen neerstreken, steeg boven de tien procent.

Bij de aardgasafnemers ligt het aantal afnemers dat een nieuw contract afsloot net onder de 50 procent, maar de marktwerking kwam bij aardgas trager op gang. Zo bedroeg het aantal contracten in december vorig jaar nog 12,88 procent, waarvan het merendeel werd afgesloten met nieuwe leveranciers. In januari lag het aantal op 44,66 procent.

De studie die de prijzen vergelijkt, is gebaseerd op gegevens van 1 januari en hanteert all-in-prijzen. Ook de gratis elektriciteit die elk gezin krijgt, wordt verrekend. Zoals uit vorige studies bleek, zijn gezinnen die bij hun standaardleverancier voor elektriciteit bleven en geen contract sloten, duurder af. Samen met gezinnen die groene contracten sloten, ligt hun prijs iets boven het niveau van 1 juli 2003, maar onder de prijs in Wallonië. Daar is de markt voor huishoudelijke gebruikers nog niet vrijgemaakt.

Een gezin met een doorsnee verbruik dat een contract heeft afgesloten, betaalt gemiddeld een prijs die gelijk of lager is dan het niveau van juli 2003. De gemiddelde prijs van een contract, exclusief groene contracten, lag in januari zelfs 25,71 euro lager dan anderhalf jaar vroeger. Als het gezin kiest voor de laagste prijs op de markt, loopt het voordeel gemiddeld op tot bijna 60 euro.

Uit de studie blijkt ook dat in elk distributienetgebied er minstens één leverancier is die een voordeligere prijs aanbiedt dan de standaardleverancier, ook voor de aardgasprijzen.

Het is de eerste keer dat de VREG een vergelijking van de prijzen op de aardgasmarkt maakt. Dat komt doordat de echte marktwerking pas sinds kort op gang komt. Vanaf april 2004 kwam er met Essent Belgium een vierde speler op de markt en vanaf juli een vijfde (City Power). EBEM vervoegde in september het rijtje.

Net als bij elektriciteit is het zo dat gezinnen die nog geen contract hebben afgesloten, de hoogste prijs betalen. Een gezin met een contract betaalt minder dan op 1 juli 2003. In januari beliep dit voordeel gemiddeld 17,94 euro. Wanneer het gezin kiest voor de laagste prijs op de markt loopt het voordeel op tot meer dan 70 euro. Wie een actieve keuze maakt, kan dus aanzienlijk besparen. Wie niet kiest, betaalt meer dan voor de vrijmaking en ongeveer evenveel als een vergelijkbaar gezin in Wallonië.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud