VRT bestudeert fiscale constructie om onroerende voorheffing te beperken

(tijd) - De VRT bekijkt hoe ze alle investeringen in apparatuur, ook voor digitale media, kan onderbrengen in een aparte vennootschap. Zo zou de VRT aanzienlijk minder onroerende voorheffing moeten betalen. Volgens schattingen levert de constructie op tien jaar een besparing van 2,8 miljoen op.

De gedelegeerd bestuurder van de VRT, Tony Mary, stelde eind december voor aan de raad van bestuur alle nieuwe investeringen in een aparte vennootschap onder te brengen. Op die manier zou de openbare omroep een stuk minder onroerende voorheffing moeten betalen. De raad van bestuur besliste het voorstel te bestuderen, zeggen verschillende bronnen bij de VRT. Woordvoerster Hilde Debackere bevestigt het nieuws.

Soms kunnen roerende goederen, zoals apparatuur, onroerend worden. Dat is het geval wanneer ze nauw verbonden zijn met een gebouw. Bepaalde installaties kunnen bijvoorbeeld beschouwd worden als onderdeel van de zendtoren van de VRT. Op een deel van de apparatuur, in de wetgeving materiaal en outillage genoemd, betaalt de VRT daarom onroerende voorheffing. De jongste jaren nam dat bedrag fors toe, van 240.000 euro in 1998 tot 523.000 euro in 2003. Een en ander blijkt uit documenten van de raad van bestuur.

Mary wil daarom nieuwe investeringen in een aparte vennootschap onderbrengen, zodat de VRT niet de juridische eigenaar is van de apparatuur. In dat geval mag de apparatuur niet bij de waarde van de gebouwen worden geteld. Op tien jaar tijd zou de VRT daardoor 2,8 miljoen euro minder belastingen moeten betalen.

'We springen gewoon zo zuinig mogelijk met onze middelen om', zegt Hilde Debackere. 'Als we op een legale wijze de onroerende voorheffing kunnen beperken, doen we dat om die reden.' Volgens de woordvoerster heeft de raad van bestuur de bevoegdheid vennootschappen op te richten. In een dergelijke vennootschap heeft in ieder geval de gedelegeerd bestuurder, Tony Mary, zitting. De raad van bestuur stelt de andere leden aan.

Het Vlaamse parlementslid Carl Decaluwé (CD&V) interpelleert volgende week donderdag de minister van Media, Marino Keulen (VLD), over de fiscale plannen van de VRT. Volgens hem heeft de openbare omroep als publieke vennootschap een voorbeeldfunctie en kan ze niet zomaar belastingen ontwijken. Bovendien investeert de VRT fors in digitale media. Decaluwé vreest dat de raad van bestuur zijn greep verliest op dat voor de VRT uiterst belangrijke project. BH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud