Waals Telenet moet begin 2006 uit startblokken

(tijd) - De twaalf Waalse kabelmaatschappijen bereikten overeenstemming over de oprichting van een nieuw, gezamenlijk bedrijf dat in het zuiden van het land televisie, breedbandinternet en telefonie gaat aanbieden. Dat zeggen diverse bronnen bij de kabelbedrijven. Ze willen geen tijd verliezen: de nieuwe structuur, vergelijkbaar met Telenet, moet op 1 januari 2006 operationeel zijn. Dat schrijft De Tijd.

Het Waalse kabellandschap is versnipperd. Breedband wordt maar beperkt aangeboden en niet onder één vlag. Dat maakt dat Belgacom in Wallonië veel minder tegenstand ondervindt dan in Vlaanderen, waar Telenet de kabelbedrijven verenigt. Kabeltelefonie staat in Wallonië nog zo goed als nergens. De nieuwe onderneming moet de slagkracht van de kabelbedrijven fors verhogen. De plannen van Belgacom om met tv-diensten te beginnen wakkerden de groeiende neiging tot samenwerking tussen de Waalse kabelaars, goed voor 1 miljoen klanten, sterk aan.

De beslissing over een nieuwe structuur viel op een vergadering van ACM. Dat is de alliantie van Waalse kabelbedrijven voor enkele specifieke projecten zoals BeTV (het Waalse Canal+).

ACM gaat consultant McKinsey, die pas een strategische studie opstelde voor de alliantie, belasten met extra onderzoek. Dat moet leiden tot concrete scenario's voor de oprichting van een bedrijf. McKinsey stond ook aan de wieg van Telenet. De kabelbedrijven gaan ook een communicatiebureau selecteren dat een nieuw merk moet bedenken.

De komende weken al moet er meer klaarheid komen. Zo staat het nog niet vast of de kabelmaatschappijen activa zoals hun netwerken gaan inbrengen in de nieuwe vennootschap. 'Maar het gedachtegoed gaat duidelijk in die richting. Ze beseffen dat een lege schelp, louter voor marketingdoeleinden, weinig zin heeft', zei een goedgeplaatste bron in de sector.

De nieuwe structuur staat open voor de financiële aandeelhouders van ACM. De bank Dexia, verzekeraar Ethias, de Waalse gewestelijke investeringsmaatschappij SRIW en de Waalse holding Socofe bezitten 49,9 procent van ACM. Zij zijn bereid mee te doen als de op te richten vennootschap voldoende slagkracht krijgt. Mogelijk komt er samenwerking met andere kabelbedrijven. Diverse partijen, waaronder Telenet, zijn daartoe bereid.

De beslissing van ACM, dat ook wil praten met de Brusselse kabelmaatschappijen, kan het telecomlandschap in Wallonië en op termijn in de hoofdstad helemaal hertekenen. Het beursgenoteerde Belgacom staat alleszins meer concurrentie te wachten. Later zit er mogelijk zelfs een nationale kabelstructuur in. Telenet en een deel van de Waalse kabelbedrijven hebben met Electrabel alvast dezelfde aandeelhouder. BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud