Werven gaan bouwverlof in met maand vertraging

Een maand en meer. Dat is de vertraging die bouwbedrijven volgens de Vlaamse Confederatie Bouw in de loop van dit jaar hebben opgebouwd door onder meer de strenge winter en de natte maanden april en mei. Met het bouwverlof in zicht helpt de hitte evenmin: ondanks verplichte maatregelen leidt zij tot minder productiviteit, aldus de VCB maandag.

Volgende week begint in de meeste Vlaamse provincies het bouwverlof. Vele aannemers zullen mogelijk niet met een gerust hart met vakantie gaan, want de vertragingen in de sector liepen in de loop van het jaar fors op ten aanzien van een normaal jaar', aldus Marc Dillen, de directeur-generaal van de VCB. Wanneer de uitvoeringstermijnen overschreden worden, riskeren de aannemers zware boetes.

De oorzaken van de vertragingen liggen in een opeenvolging van omstandigheden. Zo lag het aantal erkende vorstdagen deze winter gemiddeld zowat dertig dagen hoger dan in de 'vrij normale' winter van 2004-2005. 'Dit betekent dat de bouwbedrijven op het einde van de winter al aankeken tegen een achterstand van twee maanden en meer', aldus de VCB. De strenge winter werd gevolgd door 'uiterst natte maanden april en mei' en een korte nationale staking van de betoncentrales.

'Mogelijk werd een deel van de achterstanden ondertussen wel ingehaald, maar dan spreken we over hoogstens de helft van de vertragingen', zegt Dillen, die wel benadrukt dat de vertragingen sterk kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Ook de huidige hitte heeft gevolgen. Ze houdt de bouwvakkers niet van het werk, maar zorgt wel voor een lagere productiviteit, aldus de VCB. 'Vanaf bepaalde temperaturen moet de werkgever voldoende beschermingsmiddelen en koele dranken voorzien', zo luidt het. 'Bovendien gelden verplichte rustpauzes. Voor zwaar werk bijvoorbeeld, moet vanaf 28 graden na een half uur werk een half uur pauze worden toegestaan. Bouwwerken gaan dus wel door, maar gaan gepaard met een sterk verlaagde productiviteit.' De bouwbedrijven kunnen dit probleem in beperkte mate oplossen door vanaf 6 uur aan het werk te gaan.

Bij de Bouwunie, de bij Unizo aangesloten federatie van het kmo-bouwbedrijf, luidt het dat de vertragingen sterk verschillen van bedrijf tot bedrijf, maar meestal wel meevallen.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud