Winst en omzet daalt licht voor CMB

De scheepvaartgroep CMB heeft over het eerste halfjaar van 2006 een nettowinst van 68,38 miljoen euro geboekt, tegenover 77,95 miljoen euro in dezelde periode een jaar eerder.

(tijd) De omzet in het eerste halfjaar bedroeg 203,7 miljoen euro ten opzichte van 227 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte CMB bekend in een persbericht met de voorlopige halfjaarcijfers.

Volgens CMB blijft de bulkmarkt (Bocimar) ijzersterk. De bijdrage van Bocimar aan het geconsolideerd resultaat bedroeg 59 miljoen euro , terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog 77 miljoen euro was. In het resultaat van Bocimar zit een meerwaarde van 17 miljoen o vervat, gerealiseerd door de verkoop van de Hudong 1307A.

De bijdrage van de andere activiteiten bedraagt 9 miljoen euro , waar de bijdrage in dezelfde periode van vorig jaar nog 1 miljoen euro bedroeg. Dit resultaat is te danken aan een terugame van 13 miljoen euro op de voorziening voor balansgarantie, aangelegd naar aanleiding van de verkoop van Hess-Noord Natie aan het Singaporese PSA. Het saldo is onder meer te wijten aan koersverschillen op de dollarpositie van CMB.

CMB zegt dat de vooruitzichten voor de rest van het jaar goed blijven. De indekking voor de rest van 2006 bedraagt meer dan 90%. De indekking voor 2007 bedraagt 80%.

De droge bulk-divisie verkocht in de eerste zes maanden twee joint venture schepen: de Yasmine Venture en de Mineral Oak. Bocimar realiseert op de verkoop een meerwaarde van ongeveer 17 miljoen euro die in het derde kwartaal onder de resultaten zal geboekt worden. Bocimar sloot 2 overeenkomsten voor de overdracht van een tijdsbevrachtingscontract, waarop de divisie een meerwaarde van 22 miljoen dollar zal realiseren. Deze meerwaarde zal ook in het derde kwartaal in de boeken geschreven worden.

Bocimar heeft in het eerste halfjaar 5 Capesizeschepen aangekocht, waarvan er twee in het vierde kwartaal van 2006 worden opgeleverd.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud