Winst Ethias verviervoudigt

De onderlinge verzekeraar Ethias zag zijn nettowinst in 2005 bijna verviervoudigen tot 86,64 miljoen euro, terwijl het incasso opliep tot bijna 5 miljard euro.

(foto belga) - Guy Burton, voorzitter van het directiecomité van Ethias

(l'echo/tijd) -'Uitstekende resultaten', menen Jean-Pierre Grafé en Guy Burton, respectievelijk voorzitter van de raad van bestuur en het directiecomité. Grafé merkte op dat de resultaten werden behaald door het 'volledig naleven' van de strategische lijnen uitgezet door zijn collega's van de raad van bestuur. Ethias streeft ernaar zijn producten te consolideren en nieuwe producten te lanceren. Zo kunnen verzekeringsnemers van Ethias sinds maart 2005 bij een auto-ongeval een schadeaangifte doen via de website. Dit jaar werd de portefeuille van de verzekeringsgroep verrijkt met een nieuwe woonverzekering 'zonder franchise'.

In het gamma beleggingsproducten kreeg First er een klein broertje bij: First Invest. Het gaat om een tak21-levensverzekeringsproduct, dat voor 30 procent in aandelen belegt.

'First werd uitgedokterd voor 'basiscliënten' die een blindelings vertrouwen in ons stellen. Met de huidige situatie op de beurzen kijken de mensen tegenwoordig wat nauwer. Daarom hebben wij andere producten ontwikkeld zoals First Invest of Lift Invest (een tak23-product waarbij het eindbedrag gekoppeld is aan de evolutie van een mand met 20 internationale aandelen, nvdr.)', legt Guy Burton uit.

Desondanks blijft First het belangrijkste product uit het Ethias-gamma, goed voor het leeuwendeel van het incasso uit 'tak 21' dat 3,6 miljard euro bedroeg.

Na in december 2005 een piek te hebben bereikt, kreeg First het begin 2006 moeilijker. Dat was te wijten aan de fiscale maatregelen. De nieuwe reclamecampagne over een wijziging in de tarieven heeft volgens Burton de verkoop weer aangezwengeld.

Behalve over het 'innoverende' productiebeleid had voorzitter Grafé het ook over de selectieve aanwerving en de continue opleiding. 'In 2005 volgde zowat 75 procent van de 1.870 werknemers een opleiding. 'Dat biedt de verzekerde een betere dienstverlening en versterkt de bedrijfscultuur', meent Grafé.

Hogere prestaties

Ethias heeft het boekjaar 2005 afgesloten met een nettoresultaat van 86,64 miljoen euro tegen 23,3 miljoen in 2004.

Het totale incasso kwam tegen de 5 miljard uit. Het steeg met 11,8 procent tot 4,9 miljard euro. Die groei was aan alle takken te danken, zowel bij particulieren als bij ondernemingen.

Wat de bankactiviteit betreft, is Ethias vooral gelukkig met de prestatie van het hypothecair krediet. Het werd in 2005 op de markt gebracht, en op het einde van het jaar waren er 3.642 dossiers voor een totaal van 420 miljoen euro.

De raad van bestuur stelde voor 98,7 miljoen euro winstdeelnemingen en ristorno's uit te keren aan collectiviteiten en particulieren.

DL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud